Начало / Любопитно / Докторе защо? / Депресия характерна за есента може да се окаже фатална
Смята се, че от депресия страдат по-често жените, отколкото мъжете и това е защото жената повече е склонна да изразява емоции и да споделят по-лесно симптомите
Смята се, че от депресия страдат по-често жените, отколкото мъжете и това е защото жената повече е склонна да изразява емоции и да споделя по-лесно симптомите

Депресия характерна за есента може да се окаже фатална


Есента идва обикновено с красива палитра от цветове в природата, но носи със себе си и студени и мрачни дни, които често отключват депресия при много от хората. Обикновено мрачното време се съпътства и с намаляване на деня и смяна на времето, което прави вечерите дълги и тъмни, а обстоятелствата налагат да ги прекарваме обикновено у дома. Това често действа много зле на настроението и влияе на душевния комфорт, което понякога може да доведе до фатални последици при хора, склонни към задълбочаване на депресивните състояния.

Според Световната здравна организация депресията засяга над 110 милиона души в целия свят и тази цифра непрекъснато се увеличава. За съжаление често депресията води до самоубийства, а статистика показва, че те са най-много през есента.

Какво е депресия?

Депресия, това е разстройство на психиката, което е в състояние да наруши емоционалното равновесие за дълго време и от там да наруши качеството на живот на човека, а когато се задълбочи дори може да бъде фатална. Продължително пониженото настроение, придружено с мрачни мисли водят до демотивация, липса или понижена работоспособност, а често и до липса на желание за каквото и да било. В такива случаи засегнатият от депресия няма желание да се среща с хора, да разговаря с когото и да било и за каквото и да било.

Какво да направим ако някой в семейството ни прояви признаци на депресия?

Обикновено ако някой от близките ни загуби желание или прояви неоправдан негативизъм, започне да проявява апатия и с две думи „се отпусне”, първата реакция е: „Я се стегни и се вземи в ръце”. Този опит обаче да изкараме от апатията изпаднал в депресия човек, винаги е неуспешен, защото причината да бъде в това състояние не е в него, за да може сам да си помогне. Често такива опити да мобилизираме човека изпаднал в депресия могат дори да имат обратен ефект. Напомняйки му, че се е отпуснал и пренебрегва своите отговорности, ние затвърждаваме в неговото съзнание негативната представа за него самия и това го потиска допълнително. Същевременно с това си поведение ние показваме някаква степен на неразбиране на неговото състояние, което го кара да се дистанцира повече от нас и да прикрива депресивните си мисли и симптоми. Така може да се окаже, че няма да разберем кога процесът се е задълбочил до степен, която може да се окаже фатална за него.

Необходимо е с отговорност и разбиране да погледнем на проблема ако наш близък покаже промяна в поведението си и своето настроение, особено през есента. В такъв момент е нужна подкрепа от наша страна като познавайки добре неговият характер намерим подходящия начин да го изведем от това състояние на депресия и то по най-тактичният начин. В никакъв случай не бива да се прибягва веднага до антидепресанти и приспивателни.

По-доброто решение е да увеличим светлината у дома, да се погрижим да се храни правилно като му предложим повече храна богата на белтъчини и въглехидрати. Според специалистите в основата на проблема с депресиите е т.нар. пинеална жлеза, намираща се в средния мозък. В нея се отделя хормонът мелатонин, който се явява като регулатор на биологичните ритми на човешкия организъм и силно влияе на емоциите. Наричат го още „диригента на човешкото тяло“.  С увеличаване светлината у дома чрез ретината на очите, светлинните импулси достигат до пинеалната жлеза и в резултат на това се повлияват ензимите, които участват в продукцията на мелатонин.

Друг начин да се повлияе есенната депресия е включването на шоколад в менюто, който доказано също стимулира производството на хормона.

Смята се, че от депресия страдат по-често жените, отколкото мъжете и това е защото жената повече е склонна да изразява емоции и да споделя по-лесно симптомите, характерни за депресивното състояние. Така тя по-лесно намира помощ от близките си или от професионалист. Жената по-лесно се поддава и на влияние – напр. едно излизане на пазар в любими магазини, действа доста добре на депресивна атака при жената.

Депресия при мъжете
При мъжете депресивното състояние може да бъде много коварно, защото те рядко споделят проблема и търсят помощ

За мъжете е някак нетипично да проявяват слабост като показват, че имат проблем и обикновено всячески се опитват да прикрият своите симптоми. Така разстройството на психиката започва да се задълбочава и често преминава в други здравословни проблеми – сърдечно-съдови, неврологични, стомашно-чревни и други, често много сериозни заболявания. Обикновено се търси лекарска помощ за вторичните заболявания и тъй като първичната причина е неизвестна за лекаря, лечението е трудно и безрезултатно. В подобни случаи може да се стигне до влошаване на депресията и намаляване на жизнената енергия, съпроводено с чувство за безнадеждност и липса на мотив за живот.

Депресията може да е фатална

Въпреки, че се смята, че е по-характерна и по-често срещана при жените, практиката показва, че самоубилите се мъже в резултат на депресия са 4 пъти повече от жените.

Прочетете също

Сенна хрема в градски условия

Ако страдате от сенна хрема, има неща за които не знаете и в тази статия, може да ги научите. Защо в градовете хората по-често страдат от сенна хрема, отколкото тези по селата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics