Начало / Аз детето / 0 - 3 години / Дете Индиго… или грешки във възпитанието
Децата Индиго
Децата на новото време искат да бъдат разбрани

Дете Индиго… или грешки във възпитанието

Деца Индиго – това е новата формула, с която възрастните често обясняват своето безсилие да се справят като родители. Едва ли има някой, който да не е чел за децата Индиго – т. нар деца на новото време, които значително се различават както по поведение, така и по психологически характеристики от приетите от поколения наред норми. Според направени изследвания, дори се твърди, че тези деца се раждат със синьо-виолетова аура, откъдето произхожда и определението им – деца Индиго.

Много се изписа през последните десетилетия по този въпрос и много майки четяха за да намерят обяснение за поведението на своите деца, с което трудно се справят. Според характеристиките за тези нови деца Индиго, то те са много различни от останалите. Прекалено осъзнати, горди и свободолюбиви от най-ранна детска възраст, тези деца трудно се поддават на контрол и това сериозно плаши възрастните. В безсилието си често родители започват да водят децата си по психолози и сериозно са обезпокоени от поведението и реакциите на своите непримирими и непослушни деца. Лепват се диагнози като „хиперактивност“ и „синдром на дефицит на внимание“ като винаги проблемът се търси в детето, а много рядко във възрастните.

Да, наистина децата днес са различни, но и времето е различно, и технологиите са различни, самата цивилизация се разви светкавично през последните десетилетия. Всичко това няма начин да не се отрази на последните поколения.

Всяко дете се ражда със своя характер, който родителите трябва да оформят впоследствие и да му изградят ценностна система. Същевременно и преди стотици години и сега, децата, както и възрастните са различни. Някои са по-спокойни натури, други са по-активни и трудни за комуникация. Особеностите на характера в днешни дни обаче са значително по-сложни, защото времето вече е друго. Децата са различни, защото самите възрастни са различни и ако всеки родител се върне за секунда в своето детство, ще разбере каква огромна разлика има между него и собственото му дете. Така ще разбере защо детето му отказва да приеме и да се поддаде на старите изпитани методи на възпитание, през които са минали предишни поколения.

Днешните деца имат нужда от съвсем друг, нов подход към тях. Те се раждат много по-интелигентни и със завишено чувство за собствена значимост. Имат нужда да бъдат уважавани, защо и вероятно го заслужават. Често децата изненадват родителите си със своето рационално мислене и логични отговори на някои въпроси, които и самите те не могат да дадат.

Много са родителите, които са изненадани от реакциите и интелигентността на своите деца, но в същото време когато детето не желае да приеме да бъде командвано по груб начин и да се подчинява на всяка родителска заповед, това вече ги безпокои сериозно. Веднага се търси причината в детето : поведенчески проблеми, търси се нещо различно, за което да се хване психиатъра или психолога, а впоследствие се лепва определението „дете Индиго“.

Всички днешни деца в по-голяма или по-малка степен са деца „Индиго“. Те са нормални деца, рожби на новото време, което е много по- различно и за да отговорят на него,  се раждат различни. Проблемът не е в тези деца, а във възрастните, които вместо да се опитат да стигнат до тях, да ги разберат и да потърсят нов подход, който да отговори на техните потребности, започват да им лепят етикети и да им правят психо тестове и изследвания.

Днешните деца се раждат наполовина изградени личности и много рано осъзнават своите възможности, някои от които често почти доближават тези на родителите си. А това е така, защото се раждат и живеят в един невероятно динамичен свят. Тези деца са длъжни да се впишат в този свят, който вероятно тепърва ще се променя, за да оцелеят в него. Ние не може да искаме от тях да бъдат същите като нас или нашите баби и дядовци.

Това са децата на новото време и не можем да ги променим, а просто да им помогнем да разгърнат напълно своят потенциал и да ги насочим в правилната посока, но това става само ако напълно спечелим тяхното доверие. Няма как да спечелим доверието им обаче ако се наглеждаме на всичко различно, което забележим в тях и ги водим при психолози, които им слагат гръмки диагнози още в съвсем невръстната им възраст.

Днешните родители дължат много на тези… т. нар.трудни деца, които са просто неразбрани и не получават нужния подход. Децата на новото време искат да бъдат уважавани за това, което са и не желаят да приемат всичко, което им се налага от техните родители, защо то им е чуждо и те не го разбират. Те имат нужда от нови начини на комуникация, възприемат информацията по различен много по- образен начин. Те не могат да проумеят защо техните родители ги подценяват и затова често се бунтуват.

Да, днешните деца са доста по-различни от тези преди 10 или преди 20 години, а вероятно утрешните ще бъдат още по-различни. Живеем в много динамично време, а за децата е много по-лесно да се приспособяват към него, отколкото на възрастните. Проблемът е, че децата са си деца и много дълго са зависими от възрастните, които винаги търсят причината и проблемите извън себе си. И това вероятно е нормално, защото те са родители и в повечето случаи много, ама много се стараят… Нужно е просто да насочат своето старание в правилната посока – да се опитат да навлязат в света на своето дете и да погледнат на него на като на личност, която се опитва да получи уважение и много опит и знание от тях.

Повечето от родителите не умеят да комуникират с децата си и в това точно е проблема. Новите деца имат нужда от нов вид комуникация, а не от родители – КОМАНДИРИ.

Прочетете също

Детски обувки

Обувките за малкото дете

Кога и какви да бъдат първите обувки на детето? Защо е важно да се съобразяваме с плоскостъпието на малкото дете?

Един коментар

  1. Да,всичко това е вярно и 90 % от родителите го знаят. Затова, нека авторите на такива и други подобни статии,освен констатации и някои обвинения,да прилагат и конкретни примери за справяне с дадена ситуация,а не само да се пишат общи приказки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics