Начало / Аз детето / Детската стая е личният кът на детето у дома
Детска стая за момиче
Детската стая трябва да е най- приятното място за Вашето дете у дома

Детската стая е личният кът на детето у дома

Избора коя стая в жилището ни трябва да бъде детска е важно решение, на което не бива да гледаме само като на обикновено разпределяне. Има много важни фактори, с които трябва да се съобразим. Става въпрос за фактори, важни не само за създаване на удобство, а и за правилното физическо развитие на детето и запазване на неговото здраве.

На първо място е изложението на стаята. Най добре е детската стая да има югоизточно или южно изложение и достатъчно големи прозорци – обща площ не по-малка от ¼ от площта на пода. Липсата на достатъчно светлина и компенсирането и с изкуствена, води до увреждане на очите на детето. Неправилното и недостатъчно естествено и изкуствено осветление в детската стая, води често до късогледство при децата. От съществено значение са и оцветяването на стените, тавана, пода и мебелите в детската стая. Тъмните цветове не са подходящи, защото те отразяват до 25 процента от светлината, докато светлите – до 90 процента. Освен това светлите цветове предразполагат към положителни емоции, стимулират развитието на детето, символизират младост и сила.

Детска стая за по-голямо дете
Успокояващи цветове са подходящи особено много за възрастта около пубертета

Много добре повлияват на настроението нюансите на слонова кост, а нежният гълъбов цвят на стените нормализира кръвното налягане и подобрява общия тонус.

В същото време по-ярките нюанси с по-подходящи за развитието на въображението на детето. Комбинацията от две цветни стени е добър избор,защото създава приятна живописност и разбива монотонността .

Детска стая
Синият и зеленият цвят действат успокояващо и стимулират интелектуалното развитие у детето

Не е без значение и самият темперамент на детето. Ако то малко по – меланхолично може да е декорирате стените с отделни неголеми ярки фигури.

Подобни цветни петна, които са съобразени с възрастта и пола на детето стимулират активността му. За по – буйните деца е подходящ нежно син цвят на стените. По принцип всички тонове на синьото действат укрепващо на организма и стимулират развитието на детето.

Оранжевият цвят колкото и да е красив и желан от деца и родители е по-добре да се избягва, защото действа превъзбуждащо.

При подреждането на детската стая трябва да съобразим и да го направим така, че светлината да идва отляво и да не заслепява очите. Леглото трябва да бъде на най-топлото място в стаята, а къта за игра или бюрото на ученика да бъде вдясно от прозорец, за да може мястото да е добре осветено и то отляво на детето.

Детската стая трябва да бъде така обзаведена, че всички мебели да са удобни и достъпни за детето. Най-добре е когато се прави това и детето да участва със своите предпочитания и мнения като крайното решение разбира се взима родителя. Това действа възпитателно на детето и стимулира самостоятелност и чувство за отговорност.

Детската стая е мястото където детето прекарва най-много време, това е неговото лично пространство и в никакъв случай не бива да я подценявате. Направете всичко възможно да я превърнете в уникално и най-любимо място за него, което ще направи приятни както игрите, така и учението. Същевременно съобразено с физическите особености на детето, то ще даде и на родителите едно спокойствие за неговото здраве и развитие.

Прочетете също

Монтаж на климатик

Как може сами да си монтираме климатик

Да си монтирате климатика сами не е толкова трудно, стига да имате основни технически познания. Лесно е и може да ви спести известни средства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics