Начало / Аз детето / 0 - 3 години / Децата и дядо Коледа
Дете с дядо Коледа
Добрият старец ще остане в съзнанието на Вашето дете като нещо магично, което ще му напомня за детството

Децата и дядо Коледа

Децата………, те  вече са много различни в този нов свят със светкавично развитие на високите технологии. Започваме даже за някои неща да се учим от тях, защото ни изпреварват. Държат в ръцете си таблети и сърфират в мрежата още преди да са се научили да четат.

Дали е възможно да бъдат заблудени и да вярват така сляпо и безрезервно в съществуването на дядо Коледа, елфите и тяхната работилница?

Погледнато реално старецът с нищо не се е променил външно и си изглежда все така стар и белобрад. А децата……. Те  започват да искат в писмата си до  него подаръци, които техните баби вече въобще не разбират. И все по-рано започват да задават въпроси  за истинският дядо Коледа и кой е той всъщност, между многото  клоуни, облечени често несполучливо, които кръстосват улици, молове и детски магазини.

Някак вълшебството на милият и добродушен старец, който е работил цялата година за да ги възнагради за послушанието на празника, започва да се размива и те често са объркани в търсенето на истината и защо всъщност биват заблуждавани.

Разбира се, най-малките сляпо вярват в белобрадия старец и именно за тях и покрай тях Коледата е най-вълшебна.  Те обаче вярват със същата сила и в Баба Яга, Мечо Пух и всички приказни герои, до които се докосват.

Постепенно обаче пораствайки децата осъзнават, че тези герои всъщност са измислени и  съществуват само в приказките, а въпросът кой е дядо Коледа остава да виси малко във въздуха. Почти никой от възрастните не се наема да отговори на него.

Трябва ли да лъжем децата си когато започнат съмненията и въпросите около белобрадия старец? Как е най-правилно да отговорим на децата си за да не ги разочароваме?

А отговорът е : Започнат ли съмнения и въпроси – не лъжете децата! Ще загубите тяхното доверие. Те много скоро ще разберат, че сте ги излъгали, а трудно ще могат да си обяснят защо сте го направили след като непрекъснато им повтаряте, че „ Лъжата е лошо нещо! „.

Хубаво е всеки родител предварително да бъде подготвен за момента, в който ще трябва да обясни на детето си : „Кой е  истинският дядо Коледа и защо прототипите му са толкова много.“

И така:

Разкажете на детето историята (легендата) за св. Никълъс, който всъщност е прототипът на съвременният дядо Коледа.

Живял някога,  (300 год. преди Хр.) св. Никълъс е бил добродушен пухкав мъж, който помагал на бедните и много обичал децата. Винаги се е опитвал да ги зарадва  с играчки, които сам изработвал от подръчни материали. Веднъж той оставил пари в прострените чорапи пред дома на едно много бедно семейство, защото бащата нямал пари да ожени дъщерите си. Именно оттам е останала легендата за подаръците в коледен чорап. С времето добрите дела на св. Никълъс са били свързани с чудесата на Коледните празници, а той самият постепенно е приел образа в съзнанието на хората на добрият дядо Коледа. Така с векове наред всички хора вярват, че на Коледа стават чудеса, а дядо Коледа е магическата фигура, символ на тези чудеса. Затова всички хора – и малки, и големи  обичат дядо Коледа и вярват в него.  Така както хората вярват и в Господ без да са го виждали. Тази вяра прави хората да бъдат добри и да си помагат едни на други. Да вярваш в дядо Коледа означава да вярваш в доброто и в обичта. Именно затова даже и големите хора обичат и вярват в него и също си разменят  подаръци.

Добрият старец ще остане в съзнанието на Вашето дете като нещо магично, което ще му напомня за детството и домашният уют в Коледната вечер с елхата и подаръците под нея. Така то няма да се почувства измамено, защото ще знае, че дядо Коледа е символ, в който вярват и малки и големи.

Защото на Коледа наистина стават чудеса !

Шейната на дядо Коледа

Прочетете също

Детски кариес

Потъмняване и кариес на млечните зъбки при децата

Защо потъмняват млечните зъбки на някои деца, а кариеса ги разяжда до неузнаваемост? Какво можем да направим и кое не зависи от нас?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics