Начало / Любопитно / Докторе защо? / Диета и хранене при камъни в бъбреците
Жена пие вода
Приемането на много течности е много важно при наличие на камък в бъбрека

Диета и хранене при камъни в бъбреците

Трябва да се знае, че всеки камък в пикочоотделителната система съдържа органична част, наричана матрикс. Тя се състои предимно от мукопротеини и от една кристалинна част. Тази кристалинна част  може да има различен химичен състав. Въз основа на това камъните в бъбреците се делят на: калциевооксалатни, фосфатни, уратни, цистинови. Те се образуват при различна киселинност на урината, която в известна степен зависи от нашето хранене.

Храненето при хора с камъни в бъбреците трябва да бъде пълноценно. Ограничаването на някои хранителни вещества трябва да бъде само за определен период от време. Препоръчително е обилно приемане на течности и ограничаване на дразнещи подправки като солено, кисело, люто, концентриран алкохол. Консумацията на течности трябва да бъде над 2 литра дневно и да е разпределена на приблизително равни интервали. Обилната урина не само подобрява разтворимостта на солите в нея, но създава условия за изхвърляне на пясък и малки конкременти.

Хранителният режим трябва да се съобразява с химичния вид на конкрементите и със стадия на самото заболяване.

Схема на камъни в бъбрека

При калциевооксалатни камъни в бъбреците

Когато се касае за калциевооксалатни конкрементине трябва да се приемат храни , съдържащи оксалати- спанак, цвекло, магданоз, сини сливи, патладжан, шоколад, какао, черен чай, мляко и млечни продукти. Препоръчват се алкални минерални води – от Хисаря, Горна Баня. Причината за тези ограничения е, че този тип камъни се образуват при сравнително кисела урина.

При фосфатни камъни в бъбреците

При фосфатни конкременти се цели да се подкисели урината и да се намали фосфорът. Фосфатни камъни се образуват в алкална урина. Трябва да се ограничат храни богати на фосфор като сирене, жълтък, боб, грах, риба, хайвер. Диетата трябва да включва мляко, ориз, плодове, зеленчуци, меса от млади животни. Приема на течности трябва да е над 2 литра на 24 часа като се препоръчват кисели минерални води – от Михалково, Стефан Караджово, Търговище.

При уратни камъни в бъбреците

Храната при уратни камъни не влияе пряко на образуването им, трябва да се ограничават храни, съдържащи пуринови вещества – дреболии, говеждо месо, мозък, сирене в голямо количество. Зеленчуково-плодовата храна и намалена животинска белтъчна храна ускоряват алкализирането на урината, а урати се образуват в кисела урина. Препоръчват се освен зеленчуци, картофи, тестени изделия, яйца,  ограничени количества сирене, цитрусовиплодове и сокове от тях.

При цистинови камъни в бъбреците

При цистинови конкременти трябва да се ограничи консумацията на месо, риба, мляко и млечни произведения, орехи. Препоръчват се тестени изделия, захар, маргарин, зеленчуци, плодове. Урината трябва да се разрежда максимално. Приемът на течност е от 4 до 7 литра на 24 часа. Специфичното тегло на урината трябва да е под 1012. При количество на урината от 3 л. в денонощието, утаяването на цистин практически се прекъсва. Добре е да се пият алкални минерални води. Препоръчва се прием на витамин Ц в по-големи дози – до 2 грама.

Факторите, които се смята, че играят роля в образуването на цистиновите камъни, се разделят на две големи групи – биохимични и анатомични. Към биохимичните фактори спада циситинуриятя. Това е наследствено предавано заболяване на обмяната на аминокиселините – цистин, лизин, аргинин. Поради лошата си разтворимост в кисела среда значение за образуването на камани има само цистинът. Нормално през бъбреците за 24 часа се отделят 40-80 милиграма цистин. При цистинурията тези стойности са обикновено над 300-500 милиграма на 24 часа. Разтворимостта на цистина зависи от реакцията на урината. Той се намира в разтворено състояние при pH между 7 и 8. От анатомичните фактори значение имат вродените малоформации на отделителната система.

Прочетете също

Вирусът ебола

Вирусът Ебола – смъртоносен и нелечим

Светът е в паника и то съвсем основателно. Неглижирането на един сериозен и смъртоносен вирус, за който се знае вече 40 години, може да причини смъртта на милиони, защото все още не е открита нито ваксина, нито лекарство за него.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics