Начало / Моят дом / Обзавеждане / Домакинска пералня – какво да гледаме като я избираме
В магазина
Не е лесно да направим избор, защото предлагането е доста голямо

Домакинска пералня – какво да гледаме като я избираме


Не всеки ден купуваме някои от електроуредите у дома и когато това се наложи, разбираме, че ни е необходима консултация и помощ при избора. Така става и когато се наложи да си купим пералня, а без нея както знаем съвременното домакинство не може.

Първото нещо, което трябва да сме наясно е, че трябва да се простим с очакванията новата пералня да изкара 15 години както някогашната „Перла“ на баба. Не че такива перални вече не съществуват, но обикновено са изключително скъпи. В същото време тези, за които сме се подготвили и всъщност масово се продават по магазините  издържат  около 7 – 8 години и за този период те си се изплащат напълно. Реално не си заслужава да давате почти три пъти повече пари, защото дори с по-дълъг живот всеки електроуред рано или късно се нуждае от ремонт и в него се влагат средства. Переспективата за 15 години да си смените два пъти пералнята е по-приемлива от тази да купите един път, три пъти по-скъпа, която да се ремонтира впоследствие и след  години вече да е с неугледен вид.

Първото нещо когато купуваме пералня е да сме наясно къде ще я поставим и в зависимост от това да вземем решение дали имаме нужда от пералня с предно зареждане, или пък пералнята с горно зареждане е по-удачен вариант за нас. Предварително трябва да измерим мястото където искаме да я поставим  и да започнем избора подготвени.

 Пералня с предно зареждане

Черна пералня
Пералня с предно зареждане

Обикновено пералните с предно зареждане са със стандартни размери: височина 85 см, ширина 60см и дълбочина от 50 до 60см като дълбочината обикновено е тази, чийто размери варират.

Пералня с горно зареждане

Бяла пералня
Пералня с горно зареждане

Пералните, които са с горно зареждане са малко около или по-високи от 90 см и са по-тесни.

Мястото, което сме избрали за нашата пералня е решаващо при избора ни. По принцип и двете системи имат своите плюсове и минуси като при избора трябва да се съобрази и посоката на отваряне на капака /люка/. Системите за отваряне на люка също са различни. Някои се отварят до по-голям градус, на други посоката е различна, има с копчета, ръкохватки, а има и само с електронно автоматично отваряне. Трябва да прецените кое е удобно за Вас и дали е водещо при избора или от второстепенно значение.

Пералня с горен капак
Важно е отвора на пералнята да бъде удобен

След като сме избрали мястото и вида на пералнята е важно да си направим сметка в какъв бюджет можем да се вместим и в зависимост от него да започнем избора на марка. По-скъпите марки перални обикновено са и с по-добро качество като имат повече готови програми. Това улеснява до голяма степен прането и са по-удобни, но за сметка на това и резервните им части са по-скъпи.

Ако обаче се спрете на по-евтина пералня, това не значи, че тя няма да пере добре. Най-добре е да се ориентирате към някакъв среден клас, който може да върши идеална работа без да влагате много големи средства.

Хубаво е предварително да сте решили какво е най-важно за вас като изискване към вашата пералня и да се съобразявате с него. Някой екстри, от които смятате, че не са Ви нужни, спокойно може да пропуснете при избора, за да облекчите цената.

Какво да гледате:

Програматора

Той може да бъде електронен или механичен. Вече не се произвеждат перални с чисто механични програматори, а само електронно-механични. Повечето от пералните имат от 3 до 5 основни програми, които са съобразени с тъканите използвани в ежедневието. Първо се избира тъкан, а след това температура, на която сте решили да я перете. По-скъпите перални са с програматори, които съдържат по-специални програми, от които може да избирате. Обикновено ти съдържат различни комбинации от температура, тъкан, обороти на центрофугата и др. Сами трябва да прецените дали това е важно за Вас или искате сами да настройвате според собствената си преценка  тези параметри. Колкото по-ясно е командването на пералнята, толкова и експлоатацията ще Ви бъде по-лесна. Именно затова когато избирате система за управление се съобразявайте предимно с личните си предпочитания.

Енергиен клас на пералнята

Това е важно, защото ниския енергиен клас предполага повече разходи на ток. Трябва да знаете обаче, че няма единна стандартизация за класовете, а всъщност повечето производители спазват свои правила. Обикновено по-скъпите перални са по-икономични на електроенергия – клас ААА.

 Енергиен клас на пералнята
Класове на енергийна ефективност

Ако се изкушавате да изберете пералня, която е комбинирана със сушилня, трябва да знаете, че този тип обикновено не са никак икономични и трябва да внимавате и добре се поинтересувате за това каква е консумацията им. В повечето случаи тя за комбиниран цикъл от пране и изсушаване за 6 кг пране е между 4 – 7 киловата според тъканта, скоростта на центрофугиране и др. Те са много удобни за зимно време когато няма подходящ начин за сушене, но в същото време са и доста по-скъпи.

От какъв материал е водосъдържателя

Често водосъдържателя се бърка с барабана. Барабана винаги е неръждаем, но водосъдържателя може да бъде от INOX (неръждавейка), а може да бъде и пластмасов. Ако е неръждаем водосъдържателя е по-здрав, но по него се натрупва варовик, а на пластмасовия няма такава опасност. Сами преценете в зависимост от водата и района, в който живеете.

Обем на барабана

Обикновено обемите са от 3 – 6 кг , но вече има и перални с обем от 7,5 – 10 кг. Имайте предвид, че обема на барабана освен, че трябва да го съобразите с количеството пране, той влияе и на консумацията и на вода. Ако семейството не е голямо, не бива да се избира пералня с голям барабан.

Центрофугата

Обърнете внимание на оборотите на центрофугата. Те имат голямо значение за това колко дълго ще съхне прането след изпиране. Колкото по-високи са оборотите, толкова по – изцедено ще бъде изпраното вече пране и по-лесно ще се изсуши. Най-добре е да изберете модел, при който оборотите могат да се регулират. Вече има и перални с обороти над 1800- 2000.

Шумът на пералнята

Това е фактор, който създава неудобства и не бива да се пренебрегва. По-скъпите перални са по-безшумни. Ако пералнята ще се постави в кухнята или на място, което не е изолирано, нивото на шум е от голямо значение. Повечето модели са с ниво на шум от 43 – 75 Db, но има и перални с нива до 30 Db. Обикновено пералните с високи обороти на центруфугата са доста шумни когато центруфугират и това просто няма как да бъде избегнато. Затова ако искате високи обороти, не забравяйте, че трябва да свикнете с това неудобство.

Пералнята е важен помощник за всяка домакиня и семейство и не е без значение каква ще бъде и най-важното е да бъде удобна и да пере добре. Затова при избора е въпрос на собствена преценка да отсеем някои по-маловажни критерии за сметка на най-важните – удобна и ефективна.

Прочетете също

Детска стая за момиче

Детската стая е личният кът на детето у дома

Когато обзавеждаме стаята на нашето дете е много важно предварително да обмислим някои основни и важни фактори, които може да повлияят неблагоприятно върху здравето му и неговото възпитание и развитие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics