Начало / Вкусно / Домашен великденски козунак

Домашен великденски козунак

Традиционен елемент от великденската трапеза е козунакът. На Великден този благороден продукт се превръща в постоянно присъствие във всеки дом. Народът забравя диети и наднормено тегло, за да хапне поне едно парче от божествения сладкиш. За здраве и добър живот.

Да се прави козунак не е просто занимание, а свещенодействие и ритуал. Това не е работа за всеки, твърдят познавачите на теорията и технологията.

Да приготвим домашен козунак

Продукти:
1кг брашно;
5-6 яйца (зависи от големината им)
250гр захар;
250мл прясно мляко;
250гр мазнина;
20-30гр мая (прясна);
ванилия;
1сл ром;
кората на 1 лимон;
стафиди;
бадеми…
Н­ачин на приготвяне:
всички продукти трябва да са със стайна температура – Разбиват се яйцата + захарата + пряс­ното мляко + ванилията + рома ­+ кората от лимона. Брашното се пресява и се прави кладенче. Маята се разтваря с 2-3сл прясното мляко + 2-3сл захар и се остава да втасва, когато е готова се изсипва при брашното+разбитата яйчено-млечна смес и почва да се меси като се топят ръцете в стопената мазнина докато тестото поеме цялата мазнина. Оставя се да втаса, слагат се стафиди, бадеми или каквото искате. Пече се в предварително загрята гореща фурна, която се намалява на 180 градуса.

Прочетете също

Коледни курабийки

Коледни сладки и красиви празнични сладкиши

Красиви рецепти за Коледа и Нова година, които не изискват много средства, а само желание и малко отделено време. Всеки може да зарадва близките си с тях на празниците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics