Начало / Любопитно / Земята и хората / Екологията като начин на мислене на новите поколения
Нека сериозно да се замислим за своя дом - планетата Земя
Бъдещето е на едно по-различно и екологично мислещо общество

Екологията като начин на мислене на новите поколения

Живеем на планета,на която живите същества и тяхната среда – Природата, са  в едно непрекъснато взаимодействие. За съжаление Човекът, който е най-висшето и мислещо същество на тази планета се изживява вече векове като Господар и като собственик, но не и като стопанин на тази планета. Тираничната експлоатация от негова страна на Земята, заплашва нейното тотално унищожение и ако не променим начина си на мислене това неминуемо ще се случи.

През цялото си еволюционно развитие човекът безотговорно и стремглаво променя всичко около себе си, изчерпвайки всички ресурси на планетата в стремежа си за по-добър и луксозен живот. Уплашено от намаляването на тези ресурси и опасността от близкото им изчерпване, човечеството започна да се замисля и да говори все повече  за екология и да се опитва да промени отношението си към Земята. Промяната на мисленето и създаването на екологична отговорност обаче се оказва доста труден процес, който изисква време и доста усилия. Екологичният начин на живот изисква отговорност и създаване на определени навици, които човекът свикнал да бъде консуматор през вековете, трудно усвоява бързо. Осъзнал обаче, че свръхконсумирането на блага може да го върне в един момент далеч назад във времето и да го лиши от удоволствията и лукса, на който е свикнал, го карат все повече да се замисля.

Налага се да променим сериозно начина си на мислене и на живот. Непрекъснатото увеличаване на населението на Земята и опустошителното изчерпване на ресурсите й  налага бързи и глобални мерки. Необходимо е да осъзнаем и да възпитаме у децата си система от ценности, според които задоволявайки своите потребности е нужно да се съобразяваме и с потребностите на планетата, която като цяло също е едно живо същество.

Бъдещето, за да го има е на нови и различни хора, които не замърсяват водите и въздуха като се грижат непрекъснато за околната среда. На своя цивилизован етап на развитие, човекът има достатъчно знания и развити технологии за да осигури рециклирането на всички отпадъци, които генерира и да пречиства водата, която потребява така, че да не замърсява повече планетата и да не застрашава екологичните системи на нея.

За да оцелее тази цивилизация е нужно създаването на едно уравновесено единство  между човека, природата и обществото като цяло. Бъдещето е на едно по-различно и екологично мислещо общество, което трябва да създадем сега и да не отлагаме нито минута повече.

Прочетете също

Пейзаж със скали

Гранит – вечният камък и обработката му

Гранитът е декоративен камък, който често бъркаме с мрамора и много малко знаем за него. Гранитните скали са неизчерпаеми на планетата и са източник на изключителен декоративен материал за строителството и бита....

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics