Начало / Технологии / Електронните книги – заменят ли напълно хартиените томове в библиотеката?
Електронните книги - заменят ли напълно хартиените томове в библиотеката?
Електронните книги - заменят ли напълно хартиените томове в библиотеката?

Електронните книги – заменят ли напълно хартиените томове в библиотеката?


Очевидно и ясно за всеки грамотен човек е, че целият натрупан опит и знание на човечеството се съхранява в книгите . В този смисъл книгата е най-ценното нещо за човешката история и култура. Книгата е абсолютно необходим елемент в съвременният човешки опит, независимо да ли ще бъде от хартия или на друг физически носител.

С напредване и развитие на цивилизования ни свят, електронната книга започва  да заема все по-сигурни позиции сред читателите. Като начин на изготвяне, оформление  и защита на авторските права, тя не по-различна от обикновените хартиени книги. Тя също си има корица, редактори и издатели и даже ISBN, който пази правата на автора.

Ако възприемаме и си представяме електронната книга като сборник от произведения във вид на  PDF файл, това не е така. Електронната книга е нещо друго, по-различно. При нея съществува нова материална форма, която се реализира чрез някаква технологична среда. Функцията  на тази среда е  да осигури реализирането на някакъв текст в електронен формат. За технологична среда могат да служат : компютър, мобилно електронно устройство – четец, CD (DVD) устройство и диск или определен сайт в Интернет.

Защо електронните книги се опитват да изместят старите ни  хартиени приятели? Истината е в напредването на технологиите. Ако в миналото за да издадеш книга, списание или каквото и да е друго издание се изисквало много време, ресурси и енергия, нещата се промениха. Цяла индустрия от автори, дизайнери, редактори и издатели са били необходими за да решат и издадат една книга, а сега в нашето съвремие на високи технологии, една електронна книга може да бъде публикувана от всеки, който има компютърна грамотност.

Много от създателите на електронната книга смятат, че подобно на радиото, филмите и телевизията, които направиха революция, така и електронната книга  ще се превърне в нещо ново и прогресивно, уникален начин за споделяне на информация и опит.

Факт е, че една книга в цифров вид  е в състояние да даде много повече информация, отколкото едно печатно издание. Електронното издание дава възможност за връзки към оригинални източници, видео материали и  други подобни , които дават възможност съдържащата се в тях информация  да е допълнително обогатена. Няма как при прочитането на обикновена книга да се потопим в нейното съдържание, както това може да стане при електронната книга.

В Библиотека
Младите хора естествено предпочитат предимствата на електронните книги

Какво ли ще стане с книгите отпечатани върху хартия и  какво е тяхното бъдеще. Дали въобще има такова?

Времето на хартиените книги не е отминало и може би няма да отмине никога, защото те имат своите предимства. Те нямат нужда от електричество и факта , че можем да прочетем книги написани преди 50-100 години, свидетелства, че  хартиената книгата е вечно конвертируем документ.  Те са по-лесни и удобни за четене, много  по-евтини и лесни за съхранение без да имат нужда от допълнителни разноски.Всъщност една хартиена книга може да бъде прочетена стотици пъти, без никакви допълнителни пособия и средства, докато електронната книга няма как да бъде прочетена без електричество и четец. Практически, за да бъде прочетена една електронна книга от 500 човека са необходими 500 четци + 500 порции електричество, докато една хартиена книга може да бъде прочетена от 500 човека, предавайки се от човек на човек.

Само като си помислим как са се развили компютърните технологии през последните 20 години и може да предвидим каква ще бъде една електронна книга след 20 години и едва ли ще бъде даже годна за употреба. А хартиената книга ще остане същата и вечно ценна приятелка на децата ни , а и на по-нататъшни поколения.

Няма как едното да измести другото. И едните и другите книги ще имат свои любители още поне няколко века.

Прочетете също

Ролята на Facebook в живота ни

Facebook ли е мястото където вече се чувстваме най-добре, какво търсим и какво намираме там. Защо социалните мрежи изместиха реалното общуване и до каква степен вече владеят живота ни?

Един коментар

  1. Освен това, дисплеите им са изключително крехки и лесно се повреждат. Четците са добри, безусловно, ако някоя книга я има достъпна само във виртуалните библиотеки или магазини, а не на родния книжен пазар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics