Начало / Аз детето / 0 - 3 години / Защо бебето се буди нощем и плаче
Бебе плаче
Бебето има нужда от режим за да спи спокойно и да не плаче през нощта

Защо бебето се буди нощем и плаче

Един от сериозните проблеми на младите родители, който често води до тяхното изтощение е редовното недоспиване заради нощни събуждания на малкото бебе. Това явление е доста често и в повечето случаи се приема дори за нормално, въпреки, че всъщност е проблем, който може да се преодолее. Основната причина за това събуждане е една типична за малкото същество несигурност, когато не е в непрекъснат контакт с родителите си. Нощният сън е доста дълъг и времето, през което то прекарва без майчина милувка определено води до възбуждане на подсъзнателен страх, който става причина за тези събуждания, обикновено съпроводени с неистов плач. Обикновено в тези моменти този, който го вдигне от креватчето бива спасението и бебето не иска никой друг. То плаче насън и в повечето случаи когато се събуди и се огледа, че всичко е наред, се успокоява. Постепенно с времето бебето започва да свиква и да осъзнава, че тази нощна  раздяла  от 8-9 часа не е страшна и докато спи, неговите родители са наблизо и бдят над него.

Спокойният сън е много важен за малкото бебе. Затова когато преодоляването на тази несигурност и страх се забави и бебето често се буди нощно време и плаче, родителите трябва да се постараят да осигурят спокоен сън на мъничето. За да се развива правилно и да е здраво едно бебе, то трябва преди всичко да има спокоен сън.

 Спящо бебе

Какво зависи от родителите и как можем да помогнем на своето малко бебе да спи спокойно?

  • Всяко малко бебе има нужда от стриктно спазван режим. То трябва да се храни, спи и да се събужда в точно определено време. Това му дава една сигурност, която макар и да ни е трудно да си обясним е нещо от което то има жизненоважна нужда. Бебето има нужда от свой собствен „биологичен часовник” и всяко негово избързване или изоставане  сериозно се отразява на сигурността и спокойствието му. Грижа на родителите е да сверят този часовник и да следят за неговата точност. Така ще подсигурят спокоен сън и щастливо бодуване на своето бебе. Така то ще бъде здраво, спокойно и щастливо и същевременно ще спестят и на себе си много безсънни часове.
  • Малкото бебе лесно се изморява и има нужда от много сън. През деня то също трябва да спи и то по няколко пъти. Само така то ще бъде спокойно и жизнерадостно, готово за игри и положителни емоции. Ако не се е наспало бебето е плачливо, раздразнително и неспокойно. В никакъв случай не бива да се съкращава дневния сън с презумцията, че така бебето ще спи повече през нощта. Едното няма нищо общо с другото. Напротив всяко нарушение на режима  или недоспиване превъзбужда бебето, то става по-неспокойно и се буди повече през нощта.
  • Когато приспивате бебето създайте определени ритуали, които се повтарят всеки път. Бебетата обичат тази „ритуалност”, защото тя им вдъхва сигурност. Повтарящите се действия са предсказуеми за него и то се чувства сигурно, знаейки какво следва. Нека всяка вечер действията преди лягане да бъдат едни и същи и по едно и също време /къпане, обличане,четене на приказка, пускане на една и съща мелодия, целувка за лека нощ и т.н/ Не бива преди лягане да играете прекалено с него и да го превъзбуждате, защото това ще се отрази на съня му.
  •  Бебето има нужда от разходки на открито и всяка майка знае как бебето й заспива веднага щом излезе на чист въздух. Дневните разходки са задължителни за да има малкото бебе спокоен сън през нощта. И не забравяйте, че сънят на бебето през деня не значи, че то няма да спи спокойно през нощта. Напротив, спокойния дневен сън на чист въздух гарантира спокоен сън през нощта.
  • Храненето също се отразява на съня на детето. То трябва да бъде включено в стриктно спазвания режим, а храната богата на въглехидрати. Недостига на витамини в храната и прекалената консумация на протеини и захари също могат да бъдат причина за неспокоен сън и превъзбуждане на бебето.
  • Когато бебето е будно, играйте си с него и стимулирайте физическа активност у него.  Дарявайте го с ласки и милувки. Положителните емоции по време на бодърствуване гарантират здрав сън през нощта. Бебето макар и малко усеща любовта на родителите си, а тя му вдъхва безгранична сигурност, която е гаранция за здрав сън.
  • Създайте приятна обстановка за спане като никога не завивайте прекалено бебето. Погрижете за подходяща температура в стаята, в която спи. Добре е дрешките да са меки и удобни от естествени материи. Не бива да го заобикаляте с прекалено много играчки, които биха могли да го плашат в тъмното.

Сънят е здраве и всички знаем това, но за бебето правилото важи  с многократно по-голяма сила. Беззащитното мъниче не знае и не може само да се погрижи за своя  спокоен сън и затова родителите трябва да разберат, че всичко зависи от тях. Всяка грешка в режима на детето се отразява на съня му, неговото здраве, а косвено и на здравето на родителите му. Недоспалата мама и недоспалото бебе не са добър тандем. А когато и татко е нодоспал вече нещата стават катастрофални.

Прочетете също

Детски обувки

Обувките за малкото дете

Кога и какви да бъдат първите обувки на детето? Защо е важно да се съобразяваме с плоскостъпието на малкото дете?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics