Начало / Жената днес / Женско здраве / Избелване на зъбите – мода или мания

Избелване на зъбите – мода или мания


Любимото сутрешно кафе и силният чай, а и много други фактори безспорно влияе върху природната белота на нашите зъби. Възрастта и някои антибиотици като тетрациклина например, които сме приемали през годините също са си казали думата и зъбите вече не са толкова бели, колкото ни се иска.

Откритие на медицината и козметиката предлага алтернатива и изкушението е много голямо. Рекламите с искрящо бели усмивки отвсякъде го правят направо неустоимо.

Какви са рисковете и фактите за избелването на зъбите

Първото нещо, което трябва да се знае, че предлаганото избелване на зъбите си е едно своеобразно тяхно обезцветяване. Промяната на цвета им е резултат от извличане на пигментите в тях. Ако сте си правили вече коронка или сте били при зъболекар за подобни процедури, вече знаете, че цвета на зъбите е най-различен по степен на белота при различните хора и тези пигменти са индивидуални, както и на кожата. Дали подобно избелване е подходящо и как ще се отрази на емайла на Вашите зъби. Този въпрос е най-добре да зададете не зъболекаря си и от неговият отговор може да прецените дори колко добронамерен е той.

Ако той веднага предложи да направи процедурата по избелване на зъбите, без да Ви обясни рисковете, трябва да се замислите върху неговата лоялност и користност. Добрият специалист не е склонен да препоръчва лазерни лампи и гелове за избелване на зъбите и веднага би Ви предупредил, че съществува опасност от разрушаване на емайла. Геловете за избелване съдържат преди всичко водороден прекис, който прониква в емайла на Вашите зъби и окислява оцветителя. Някои от избелващите комплекси са от киселина – хлорен диоксид, който може направо да унищожи емайла  и да направи зъбите Ви много чувствителни към топло и студено, а впоследствие и много лесно податливи на оцветяване. Така избелването става направо като наркотична зависимост. След първото избелване на зъбите, няма начин да се спре, защото измененията в емайла са необратими, а в отделни случаи последствията могат да бъдат много неприятни.

В крайна сметка избелването се дължи на химическо изменение на цвета. Съществува и опасност ако шините, в които гелът се накапва, не прилепва добре, да бъдат засегнати и венците с киселината, което причинява изгаряне, особено ако прекиса е с висока концентрация. Това е риск, който не е за пренебрегване и трябва да се знае.
Друг неприятен момент е, че ако имате коронки или пломби, цветът им не се променя при това избелване и тогава усмивката Ви може да се окаже много неприятно шарена.

Ако бъдем разумни и се придържаме към по-здравословни рецепти без участието на химия, особено в устата си, ще имаме по-бавен резултат, но траен и истински. Дори при тях обаче не трябва да се забравя, че лигавицата в устната кухина трябва да бъде напълно здрава и да няма никакви инфекции. Освен това приготвените смеси не трябва да се поглъщат в никакъв случай! Използването на избелващи пасти за зъби също е по-добро решение.

Хлебната сода е много подходяща за избелване на зъбите, но трябва и с нея да се подхожда разумно, защото ако се прекалява, също може да наруши емайла на зъбите Ви.

Няколко рецепти за домашни пасти за зъби, съдържащи хлебна сода:

Силно избелваща смес

Към 2-3 ч. л.  обикновена сода за хляб прибавете хидроген пероксид толкова, че да се получи сравнително гъста паста. Два пъти седмично може да миете зъбите си с нея за да отстраните пораженията от кафето и шоколада от зъбите си.

Избелваща паста с мента

3 ч.л. хлебна сода се смесват с 1 чаена лъжица растително олио, 4  капки мента и щипка  сол. Тази  смес може да се използва два пъти дневно при потъмняли  и оцветени зъби.

Избелваща смес с лимон и спирт

2 с. л. хлебна сода, 1 ч. л. лимонов сок, щипка сол, 1 ч. л. чист спирт,  и 5 капки екстракт от риган. Тази смес успешно премахва петна от зъбите и ги избелва.

Системното използване на избелващи пасти за зъби и домашни рецепти може да направи достатъчно бели Вашите зъби и усмивката Ви да е запленяваща, без да се подлагате на рискови процедури по избелване на зъбите за много пари.

Прочетете също

Необходимо е да се изследват две последователни серумни проби за антитела в интервал от най-малко 14 дни

Бременност и рубеола

Рубеолата е вирусно заболяване, което е много опасно в първите месеци на бременността и ако бременната жена е била в контакт с дете или болен от рубеола е необходимо да се направят изследвания, които да докажат, че няма увреждане на плода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics