Начало / Любопитно / Докторе защо? / Измамното Light на изкуствените подсладители

Измамното Light на изкуствените подсладители

Често четем и диетолозите ни натрапват колко вредна е захарта и как ако искаме да сме здрави и красиви, трябва да се откажем от нея. Но всъщност захарта е естествен продукт, който се получава от захарно цвекло и захарна тръстика. Тя всъщност се състои от захароза и фруктоза и дори прекаленото консумиране, особено на рафинирана захар, да си има своите негативи за организма, те далеч не са толкова сериозни като тези на изкуствените подсладители, които навлязоха в хранителната промишленост и превзеха пазара. Слагаме ги в кафето си сутрин, премаме ги с безалкохолните напитки и смятаме, че  го правим за да се предпазим от наддаване на тегло и е поздравословно.

Да, ама не!

Зад «NutraSweet», «Equal», «Spoonful», Е 951 и др. подобни, всъщност стои изкуственият подсладител Аспартам, който има  над 90 странични ефекта, регистрирани в Системата за наблюдение на страничните ефекти към FDA. Аспартамът се състои от фенилаланин, аспергинова киселина и метанол и е смятан за изключително вреден продукт от много учени, а някои лекари говорят за „аспартамна болест“. Някои от болестните прояви са по-леки, а други – сериозни:  мигренозно главоболие, често се срещат проблеми с паметта, депресия, обриви, безсъние, проблеми със зрението и слуха, сърцебиене, загуба на вкуса,  замаяност и виене на свят, болки в ставите и др., като има доста тежки случаи. Според лекари и учени токсичното действие на нутрасуит може да усложни или отключи: мултиплена склероза, епилепсия, мозъчни тумори, синдром на хронична умора, болест на Паркинсон, диабет, болест на Алцхаймер, синдром на дефицит на вниманието, аутизъм. Последствията могат да не се проявят веднага, а след няколко години, което именно е най-коварното му действие. Сободната аспергинова киселина и нейното съединение аспартат спадат към групата на т. нар. екситоксини, които са аминокиселини реагиращи със специфични рецептори в човешкия мозък. Учени и клиницисти смятат, че екситоксините са в основата на дегенеративни неврологични заболявания и някои ендокринни. Споменават се и опасности и от дефекти в развитието на нервната система на плода по време на бременността.

През 1980 г. Public Board of Inquiry единодушно взима решение за отхвърляне на аспартама и използването му в хранителната промишленост, но с идването на власт на Роналд Рейгън, директорът на Агенцията за храните и лекарствата тогава отново разрешава употребата на Нутрасуит като се смята, че зад това стоят корпоративни интереси.

Аспартам се добавя в повече от 5000 хранителни продукта и напитки в около 100 страни и злоупотребата с него няма как в един момент да не даде негативен резултат. Модните течения за диетично хранене и напълно изключване на рафинираната захар е основната причина изкуствените подсладители да влязат до такава степен в менюто ни. Не трябва да забравяме обаче, че всичко, което е изкуствено винаги е по-вредно от естественото. И ако сложим бучка захар и Нутрасуит в мравуняк, мравките ще покрият захарта, а не изкуствения подсладител. Това е най-точният тест кое по-вредното за нас.

Като цяло правилото, че всяко нещо с което се прекалява е вредно, важи и за захарта, но разликата при изкуствените подсладители е, че те са вредни и в малки количества, но вредата се проявява след години.

Прочетете също

Вирусът ебола

Вирусът Ебола – смъртоносен и нелечим

Светът е в паника и то съвсем основателно. Неглижирането на един сериозен и смъртоносен вирус, за който се знае вече 40 години, може да причини смъртта на милиони, защото все още не е открита нито ваксина, нито лекарство за него.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics