Начало / Жената днес / Женско здраве / Има ли медикаменти, които предпазват от диабет?
Диабетът засяга все повече хора от различни възрасти
Диабетът засяга все повече хора от различни възрасти

Има ли медикаменти, които предпазват от диабет?

Профилактиката на захарния диабет изисква преди всичко спазване на определен диетичен режим и дозирана физическа активност, които трябва да поддържат нормално телесно тегло. Известно е, че наднорменото тегло и затлъстяването е един от главните рискови фактори за развитие на диабет, особено при наличие на фамилна обремененост.

Рискът е още по-висок за лица, при които е налице генетично обусловена намалена чувствителност на мускулите и на други периферни тъкани към собствения инсулин. Тези случаи се отнасят към т.нар. метаболитен синдром /Х-синдром/, характеризиращ се със затлъстяване, повишено кръвно налягане и хиперинсунилизъм – повишена секреция на инсулина като компенсорен механизъм. Успоредно с това инсулиновия отговор на различни хранителни стимули е нарушен – същия е забавен, а това води до високи стойности на кръвната захар след прием на храна, които допринасят за увреждане на секретиращите инсулин клетки на панкреаса на по-късен етап техните функционални резерви се изчерпват.

Съществуват лекарствени средства, които повлияват благоприятно периферната инсулинова резистентност, като снижават кръвната захар и свръхсекрецията на инсулин. Най-често използваните такива се отнасят към групата на бигвандините, по-специално метформиновите препарати, предлагани в таблетна форма. Те се предлагат не само за лечение на диабет тип 2, но и при пациенти с нарушен глюкозен толеранс/предиабет/, също и при лица с метаболитен синдром и хиперинсулемия без изявен диабет. Във втория случай целта е намаляване на телесното тегло и преодоляване на инсулиновата резистентност, явяващи се основни рискови фактори за развитието на диабет на по-късен етап.

Нови переспективи в това отношение откриват и някоимедикаментозни средства, които подтискат разграждането на инкретините, повишавайки тяхното кръвно ниво. Инкретините са хормони, които се секретират в стомашно-чревния тракт при прием на храна. Установено е, че те засилват глюкозозависимия инсулинов отговор и подтискат секрецията на глюкагон /панкреасен хормон, който повишава кръвната захар/. Освен това притежават и един изключително важен ефект – съхранявайки жизнеността на бета – клетките в панкреаса, те потискат апотозата им /клетъчната смърт/. В напреднал етап е приложението на такива препарати при пациенти с диабет тип 2, с много добро повлияване на метаболитните показатели и отлична поносимост.

Най-важно за профилактиката на диабета и забавяне на прогресията му е рационалният хранителен и двигателен режим, съобразен с възрастта и професията на съответното лице.

Предотвратяването на диабета изисква и активно лечение на съпътстващите заболявания, които могат да допринесат за изявата му. Между тях са много ендокринни болести – тиреотоксикоза, акромегалия, болест на Кушинг. Особено внимание се изисква към лицата, които провеждат лечение с кортизонови препарати по повод различни хронични заболявания. Прилагането на препарати от групата на метформина при тях е относително противопоказно.

Прочетете също

Необходимо е да се изследват две последователни серумни проби за антитела в интервал от най-малко 14 дни

Бременност и рубеола

Рубеолата е вирусно заболяване, което е много опасно в първите месеци на бременността и ако бременната жена е била в контакт с дете или болен от рубеола е необходимо да се направят изследвания, които да докажат, че няма увреждане на плода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics