Начало / Вкусно / Кайсиите – добър приятел на сърцето ни
Освен богати на калий, кайсиите съдържат магнезий, чрез който бързо и за дълго понижават високото кръвно налягане
Освен богати на калий, кайсиите съдържат магнезий, чрез който бързо и за дълго понижават високото кръвно налягане

Кайсиите – добър приятел на сърцето ни

Консумацията на кайсии има тайнствен лечебен ефект върху сърцето. На латински кайсия означава „скъпоценен”. Малките оранжево-млечни плодове не са много сочни, но определено сладки и много богати на калий.

Калият е микроелемент, който се намира във водата на клетката. Биохимичната му роля се състои в неговото действие в ензима натрий/калий – АТФ-аза (Na/K-ATPase). Това е ензим, който е от огромно значение. Той транспортира калия в клетката, а натрия навън от клетката и поддържайки баланса калий/натрий, осигурява необходимият йонен градиент за поддържане на доброто биологично състояние на сърцето. Наличието на калий е от огромно значение за функционирането на нервите и мускулите. Той стимулира задържането на азота, подпомага обмяната на гликогена и така да повишава  мускулната маса и стимулира мускулната хипертрофия. Сърцето е най-важният мускул в нашето тяло и недостигът на калий може да доведе до остри сърдечни смущения, които могат да доведат до спиране на сърдечната дейност.

Разпространените у нас сортове кайсии зреят откъм края на юни до началото на август, а повечето – през втората половина на юли. Периода, през който може да ги консумираме пресни не е много голям, но сушените кайсии не са по-малко полезни. В тях съдържанието на калий е около 4 пъти повече, отколкото в пресните.

Освен богати на калий, кайсиите съдържат магнезий, чрез който бързо и за дълго понижават високото кръвно налягане. При хипертония в сезона на узряването им  всички кардиолози  препоръчват да се ядат колкото се може повече кайсии.

Кайсията е единственият плод, при който и костилката може да се използва за храна и по хранителна стойност не отстъпва на бадемовите ядки, дори успешно ги замества. Тя е богата на мазнини, соли и белтъчини и участва в много сладкарски рецепти. Освен това  ядките на костилките от кайсии успокояват дразнеща кашлица  кашлица, трахеит, бронхит, ларингит. При болни от сърдечна недостатъчност това е подходящо лечение, тъй като няма никакви странични действия.

Рецептата е следната:  Ядките на 25 кайсиеви костилки се обелват от кожата и се оставят хубаво да изсъхнат. След това се стриват на прах и се дават 3-4 пъти на ден по 1 ч. л. с чай или друга течност.

При сърдечна аритмия може 5 пресни кайсии да се смачкат на пюре и да се смесят с 1 ч . ч. айран. Приема се ежедневно.
Консумацията на кайсии във всичките и възможни варианти – нектари, компоти, сокове, включени в шейкове и др. е изключително важно за да имаме здраво сърце и да не ни се налага да ги приемаме впоследствие по лекарско предписание.

Плодовите шейкове трябва да се пият 20 минути преди консумацията на други ястия – това е основното правило. Така няма опасност плодовете да ферментират в стомаха и хранителните вещества лесно се абсорбират от кръвта.

Някои избрани рецепти с кайсии:

Кайсиев мус

Необходими продукти:  ½ кг. Кайсии, 4 гр желатин, 200 гр захар, 1 яйчен белтък, 2 с.л.коняк, 200 мл сметана, 2 с.л.коняк, 1 ванилия

Начин на приготвяне:

Кайсиите се измиват и почистват от костилките. Подреждат се в тава покрита с хартия за печене с частта откъм костилката нагоре. Във всяко парче се слага захар и тавата се слага в загрята до 180 градуса фурна за да се запече. След като се запекат плодовете  се  пасират. Предварително може да се заделят 1-2 парченца за украса.

Желатина се полива с 2-3 с.л.студена вода и се оставя 10 минути да набъбне. Към него се добавя коняка и всичко се загрява на водна баня докато се разтвори напълно. След това сместа се добавя към плодовото пюре, разбърква се хубаво и се оставя в хладилник за да се желира.

Белтъка се разбива на сняг с ванилията. Отделно се разбива сметаната заедно с част от захарта. Накрая внимателно се прибавят белтъка и сметаната към плодовата смес. Разбъркват се и  муса се разпределя в десертни чаши. Охлажда се за минимум 3 часа в хладилник.
Поднася се гарниран с опечените кайсии и листа мента.

 

Сметанови гнезда

 Необходими продукти: 200 гр. сушени кайсии,200 гр. пудра захар,500 мл. вода,сметана- сладкарска , шам фъстък за поръсване

 Начин на приготвяне:

Сушените кайсии се накисват във водата докато набъбнат достатъчно. Сметаната се разбива със захарта. След това набъбналте кайсии се напълват с разбитата сметана и се поръсват с шам фъстъка. Поднасят се охладени.

Прочетете също

Коледни курабийки

Коледни сладки и красиви празнични сладкиши

Красиви рецепти за Коледа и Нова година, които не изискват много средства, а само желание и малко отделено време. Всеки може да зарадва близките си с тях на празниците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics