Начало / Моят дом / Двор и градина / Какво трябва да знаем за саксийните растения, които отглеждаме?
Способността на повечето домашни растения да поглъщат пари и газове и да отделят кислород е отдавна доказана.
Способността на повечето домашни растения да поглъщат пари и газове и да отделят кислород е отдавна доказана.

Какво трябва да знаем за саксийните растения, които отглеждаме?

Във всеки дом има красиви цветя, отглеждани в саксии. Растенията, които сме свикнали да отглеждаме в дома си ни доближават до природата и внасят красота и свежест в дома ни. Понякога оформяме цели кътове и цветарници накичени с красиви пластмасови саксии с най-различни стайни растения. Отделяме им голямо внимание и се грижим с огромна любов за тях.

Трябва обаче да се знае, че:

Способността на повечето домашни растения да поглъщат пари и газове и да отделят кислород е отдавна доказана. Някои от тях обаче имат способността да изпускат Летливи Органични съединения, които може да имат вредно влияние върху човешкия организъм в краткосрочен или дългосрочен план. Такива растения не са подходящи за отглеждане в затворени пространства, а още по-малко в помещения където се спи.

При проведени изследвания от специалисти в тази насока, се е установило, че  изпускането на Летливи Органични Съединения в околната среда от някои растения, е различно през деня и нощта. След редица експерименти и наблюдения на няколко най-популярни стайни растения, учените стигат до извода, че растенията освен, че помагат за пречистване на въздуха, отделят и летливи органични съединения, за които се знае, че са вредни за здравето.

Експерименти са направени като са поставяни растения в стъклени съдове, чийто вход на поглъщане е бил свързан с филтър – въглен за доставка на пречистения въздух и заедно с това са имали изпусквателни процепи към затворени пространства, в които може да се измерят впоследствие налични вредни газове. При сравняване на резултатите с направени замервания в празни контейнери, се установяват завишени норми на вредни вещества, отделени от растенията.

Какви в крайна сметка са тези Летливи Органични Съединения, които някои растения отделят и са вредни за хората и животните?

  • Някои от Летливите Органични Съединения представляват съставки на различни видове пестициди, които се използват по време на отглеждането на тези растения.
  • Други Летливи Органични Съединения не са изпуснати от растенията, а по-скоро от микроорганизмите, които живеят в почвата.
  • Установено, че пластмасовите саксии също са причина за  около 11 вида ЛОС-я , което води до извода, че както не всички пластмаси са подходящи за съхранения на храна, така някои от тях не са подходящи за отглеждане на растения.

Слънцето заедно с други фактори, влияе на процеса на фотосинтезата на растенията и така ускорява освобождаването на вредните емисии. Именно поради това вредните емисии, които се отделят през деня са повече, отколкото през нощта.

Възниква въпроса: Как да разберем кои точно стайни растения отделят такива вредни за нас емисии, доколко са вредни те и как да се предпазим?

Проучването, което е направено до този момент е категорично, че повечето от декоративните растения поглъщат Летливи Органични Съединения, но същевременно те изпускат други Летливи Органични Съединения, някои от които са биологично активни. Няма обаче все още данни кои растения са по-подходящи за отглеждане в затворени пространства и за кои това не се препоръчва.

Именно затова не се препоръчва в напълно затворени помещения, особено в стаи, в които се спи да се отглеждат саксийни растения. Освен това трябва да се внимава в какви съдове ги насаждаме и с какво ги торим. Не е желателно и в стая където се отглежда малко бебе да има декоративни растения.

Прочетете също

Авокадо в саксия у дома

За любителите на екзотични растения, ще кажем, че и авокадото може да бъде отгледано у дома в саксия. Нужно е доста търпение ако решим, че искаме да отгледаме авокадо в домашни условия, но успехът носи удовлетворение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics