Начало / Аз детето / 0 - 3 години / Как да засилим апетита на злоядо малко дете?
За да се храни детето добре е важно и как ще му поднесем храната
За да се храни детето добре е важно и как ще му поднесем храната

Как да засилим апетита на злоядо малко дете?

При децата от 1 до 5 години често се наблюдава намаляване на апетита, което предизвиква тревога у родителите. Това е нормално, временно и обикновено е свързано със значителното намаляване темпа на растеж след кърмаческата възраст. С възрастта при малките деца се увеличава независимостта на поведението, което се изразява често в упорито налагане на своите желания.

Храненето дава възможност детето на всеки няколко часа да проявява характер, като отказва предложената му храна от родителите. Те се тревожат, че недостатъчното хранене може да се отрази неблагоприятно на здравето и растежа на детето и използват всички начини да го накарат да се храни. Този конфликт между малките деца и възрастните може да предизвика задълбочаване на отрицателната реакция на децата към храненето с вредни за здравето последици, но той може да бъде преодолян с разбиране и търпение.

Вие може да помогнете на детето си да преодолее този период чрез следните изпитани подходи:

1.  Не насилвайте детето си да яде, когато не желае. Няма страшно, ако пропусне едно ядене, когато огладнее, ще си навакса със следващото хранене. Не насилвайте детето да изяжда цялото количество храна, което сте му сервирали, оставете го то само да регулира количеството на приема на храна. Винаги обаче трябва да му предлагате пълноценна, здравословна и разнообразна храна.
 2.  Детето ще има по-добър апетит , ако му създадете определен режим на хранене, а не му се предлага храна непрекъснато и безразборно през целия ден.
3.  Не прекалявайте с млеката и плодовия сок-2 чаши мляко и 150 мл. Сок дневно са напълно достатъчни за дете на 2 години. Това са храни с висока енергийна стойност и прекомерния им прием, убива апетита на децата за твърди храни.
4.  Предлагайте на детето малки порции храна. То трябва да има 5 хранения, но количеството да е малко.
5.  Предлагайте комбинация от храни с различни цветове и интересни форми, това предизвиква интереса на децата, стимулира апетита им.
6. За да подобрите апетита на детето, стимулирайте физическата му активност (игри, разходки) по възможност на открито
7. Оставете детето да се храни само – ако е гладно, то ще го прави.
8.  Направете времето за хранене приятно, не го критикувайте, не му се карайте по време на хранене.
9.  Уважавайте личните хранителни предпочитания на детето, приемете, че всяко дете обича някои храни, а други не обича.
10.  Не дискутирайте в присъствие на детето колко малко яде. Не го награждавайте, ако изяде повече или това, което искате. Не го карайте да се чувства виновно, че не яде. Не свързвайте отношението на детето към вас с това дали яде или не: “Ако не изядеш това дето мама ти е сготвила, значи не я обичаш”.

Приемете спокойно проблемите със “злоядството” на вашето дете.

Ако то се развива и наддава нормално, с повече умение и търпение вие може да го преодолеете.

Прочетете също

Децата Индиго

Дете Индиго… или грешки във възпитанието

Родителите често правят грешки, които не осъзнават и търсят причините за неуспехите си при възпитанието на децата някъде там... Грешките не са в децата, а винаги в родителите!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics