Начало / Моят дом / Обзавеждане / Как да използваме нашата микровълнова печка без да ни вреди
Хранителните продукти трябва да са равномерно разпределени в чинията
Хранителните продукти трябва да са равномерно разпределени в чинията

Как да използваме нашата микровълнова печка без да ни вреди

Микровълнова печка – това е едно удобство на съвременната кухня, без което трудно можем да си представим ежедневието си. Почти няма кухня без това удобство и вече рядко се запитваме дали не вреди по някакъв начин на здравето ни.

На всички инструкции, с които се продават тези уреди пише с големи букви, че те са напълно безвредни, но погледнато от медицинска гледна точка, въвеждането на молекули, изложени на микровълни, в човешкото тяло не е напълно безвредно.

Факт е, че храната приготвена в микровълнова печка съдържа в молекулите си микровълнова енергия. Съществуват и твърдения, че са направени изследвания и резултатите показват, че хората, които консумират приготвени в микровълнова печка мляко и зеленчуци показват отклонения  и промени в състава на кръвта. Става дума за понижен хемоглобин и повишен холестерол. Дали това е вярно обаче няма как да сме сигурни, защото нито един университет не е застанал твърдо и с аргументи зад това твърдение.

Всяка микровълнова печка съдържа магнетрон, който преобразува електрическата енергия в свръхвисокочестотно електромагнитно поле с честота 2450 мегахерца (MHz) или 2,45 гигахерца (GHz). Това поле си взаимодейства с водните молекули в храната. Микровълните атакуват водните молекули в храната, и те  започват да трептят с честота милиони пъти в секунда. Получава се молекулярно триене и храната се нагрява. Това триене променя молекулите на храната. Фактически микровълновата печка причинява разпадане и промяна на молекулярната структура на продуктите по време на излъчването.

Микровълновата печка формира нови съединения, които не съществуват в природата – радиолитични вещества. Производителите казват, че храната от микровълнова печка няма особена разлика в състава, в сравнение с храната, приготвени с конвенционални средства, но дали това е така ….

Основни правила при готвене в микровълнова печка

  •  Хранителните продукти трябва да са равномерно разпределени в чинията. Съдът  е добре да бъде покрит със стъклен капак, който не напълно плътно захлупен, за да има от къде да излиза парата.
  •  Не гответе големи парчета месо на висока мощност (100%). Големите парчета месо трябва да бъдат приготвени на средна мощност (50%) за по-дълги периоди. Това позволява на топлината да достигне до центъра без да „изгорят” външната област на ястието.
  •  Разбъркайте студената храна в средата преди да я сложите в микровълновата печка, за да отстраните студените области където вредните бактерии могат да оцелеят.
  •  Когато готвите частично на микровълнова печка трябва веднага след като сте приключили с нея да довършите готвенето на друга печка или скара. Не бива да го оставяте за по-късно.
  • Готвенето на цели птици не е желателно, защото в средата не може да се достигне необходимата температура за унищожаване на вредните бактерии в суровото месо.
  • Не бива да държим дълго отворена вратата на микровълновата печка, въпреки че през последните години новите модели са обезопасени от тази гледна точка. След като храната стане готова, трябва да я извадим от микровълновата фурна и  изчакаме 5-6 минути и след това да консумираме ястието.

Не е желателно да се прекалява с ползването на микровълнова печка. Те трябва да бъдат само за спешни случаи, когато много бързаме. Готвенето често на тях не се препоръчва.

 

Прочетете също

В магазина

Домакинска пералня – какво да гледаме като я избираме

Винаги когато ни се наложи да избираме домакински електроуред се изправяме пред проблема с огромното предлагане в магазина и дали ще успеем да се справим с избора без да сгрешим. Какво е важното при избор на пералня.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics