Начало / Моят дом / Двор и градина / Как да си направим декоративно езеро в двора?
Декоративното езеро в градината е като огледалото във вашия дом
Декоративното езеро в градината е като огледалото във вашия дом

Как да си направим декоративно езеро в двора?


Идеята да превърнем двора си в най-желаното и красиво кътче, приближавайки се до природата, съблазнява повечето от нас. Декоративното езеро в градината е като огледалото във вашия дом.

Ще представим няколко лесни стъпки и правила за изграждане на декоративно езеро във вашия двор.

Първа стъпка е да се избере подходящо място така, че да може да се вижда от максимално много места в двора.

Не е добре да е близо до дървета (широколистни) защото през есента ще се налага да чистите доста често.
Втора стъпка: очертайте желаната от вас форма (може с градинския маркуч или с въже).
Трета стъпка е да се изкопае дупката. Важно е да знаем, че колкото по-голямо е декоративното езерце, толкова по-лесно се поддържат физико-химичните параметри на водата. За целта оборудваме езерцето с аератор, филтър и фонтан. Често те са в едно. Периодично опресняваме водата и почистваме декоративното езерце от отпадъци или прекомерно разраснала се водна растителност. Очертайте водоема, като забивате правата лопата по контура, после махнете въжето (или маркуча). Копайте на дълбочина до 30 см и със същата ширина направете ново очертание на бреговата линия по-навътре – това ще бъде стъпалото за крайбрежните растения (шелфът) на вашата декоративна водна площ.

С нивелир и дъска изравнете шелфа така, че да е на еднаква дълбочина под водата. По вътрешния контур продължете да копаете, докато стигнете желаната дълбочина.

Ако ще отглеждате декоративни рибки в единия край изкопайте до 1,20м. Tам ще бъде убежището им за през зимата. След като изкопаете, трамбовате изкопа (утъпквате го добре) и посипвате с 3см влажен пясък.

Четвърта стъпка – над изкопаната дупка се разстила облицовката, така че да излиза по равно от всички страни, и затиснете с плочите, които сте предвидили за бордюр.

Внимателно и постепенно натиснете надолу, докато центърът на облицовката опре дъното. Влезте вътре и започнете внимателно да разстилате облицовката по дъното и шелфа, като едновременно пълните с вода.

Полагането на подходяща хидроизолационна геомембрана е в основата на безпроблемно функциониращата водна площ.  Хидроизолационната геомембрана от синтетичен каучук например е с доказано дълголетие-50 години. Специфичният й химичен състав предпазва геомембраната от UV лъчи и запазва нейната еластичност независимо от експлоатацията й. Именно това й свойство еластичност предпазва мембраната от растящи корени. Полагането й е изключително лесно и бързо. Мембраната се разстила като платно в изкопа и прилепва към стените на езерото. Декоративното езеро се напълва с вода, за да прилепне плътно мембраната и се закотвят краищата й.

Тежестта на водата ще ви помогне да положите облицовката плътно (1кубик вода тежи 1 тон). По края на водоема направете бордюр от тухли, плочи или камъни (по ваш избор), който да затиска и да покрива облицовката изцяло и да е надвиснал над водата поне 5 см.

Тухлите зидайте с циментов разтвор и внимавайте да не падне във водата, защото е силно отровен за някои растения и риби. Ако падне задължително изпразнете водоема и го измийте.

Следва последният етап – аранжирането. Растителността, която можете да разположите около водоемите, изпълнява не само естетическа функция, но и защитна — регулират повърхностните изтичания и предотвратяват затиняването. Всички растения които се използват за декорация на водоеми, могат да се разделят на няколко групи. В първата влизат дълбоководните растения, корените на които са разположени в почвата на дъното, а листата и цветовете плават на повърхността. Във втората група са растения – генератори на кислород, листата на които поглъщат минералните соли и въглеродния двуокис. Корените на тези растителни видове се намират във влажна, никога неизсъхваща почва. Последната група са крайбрежните растения. Изберете внимателно растенията, които ще използвате, проучете ги. Също и за рибките. Например подходящо е освен кои в езерцето да има и различни породи златни рибки, златни и сини орфи, златни червеноперки който плувайки на ята увличат и другите рибки към повърхността, златистия лин и белия амур са като санитари, особено за обраслите стени и дъно,а хибридния толстолоб унищожава фитопланктона (зелената вода).

Красиво декоративно езерце с костенурка

В дълбоката част е добре да пуснете счупена делва или по-големи камъни, за да създадете пещероподобно укритие за рибките. Задействайте своето въображение и се наслаждавайте на плода на вашия труд.

Грижа за декоративното езерце

Прочетете също

Веднъж цъфнала Калата задържа дълго време свежи цветове

Цветето Кала и как можете да го отгледате

Как можем да отгледаме Кала с едри и красиви цветове и как може да я съхраним

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics