Начало / Любопитно / Земята и хората / Календарът на маите и края на света
Това, което знаем със сигурност е, че маите много задълбочено са наблюдавали планетите
Това, което знаем със сигурност е, че маите много задълбочено са наблюдавали планетите

Календарът на маите и края на света

Смята се, че цивилизацията на маите е процъфтявала пет века и археолозите търсят отдавна да разгадаят останките от тази епоха и да наредят пъзела от миналото. Всеки новооткрит предмет дава данни, за които не сме и подозирали и често всява смут в днешното човечество. Такъв е случаят и с календара на маите, който според редица тълкуватели завършва на 21 декември 2012 г. Според него и някои учени на този ден ще настъпи някаква промяна на Земята, която ще бъде много съществена от гледна точка на астрономията. Предполага се, че маите не са го избрали случайно.

Учени, които тълкуват календара на маите твърдяха, че на 22 декември 2012 година /денят на зимното противостояние/ се очаква някакво астрономическо събитие, което може да се случи веднъж на 25800 години. Това е денят, в който слънцето ще взаимодейства с центъра на Галактиката и това ще стане за първи и може би последен път. Началото на календара на маите започва с 13 август 3144 година преди Христа. Тъй като това е дата около 2000 години преди възникването на тяхната цивилизация, има версия, че те са го наследили от друга по-древна цивилизация на олмеките.

Според всичко, което е намерено до сега като остатък на тази цивилизация, особено прословутия календар, в този ден ще настъпи краят на ерата на Четвъртото слънце и ще започне епохата на Петото Слънце. Започват много трудни времена за човечеството, които няма как да се знае какъв край ще имат. Според тълкувателите маите оставят надежда, че епохата на Петото Слънце, наречено още епохата на Белия Ягуар, ще възстанови естествения баланс на Земята и ще помогне за обновлението на  човечеството.

Вероятно вместо да настъпи края на света, ще бъде сложено началото на нова епоха. Това ще бъде епоха на хармония, мир и разбирателство на Земята, а най-вече мъдрост. В пророчествата на маите е казано, че в ерата на Белия Ягуар човечеството ще навлезе в следващия по-висш етап на еволюцията.

Всъщност всички черногледи тълкувания са резултат на комерсиални подбуди и псевдотълкуватели, които търсят слава и сензация. Краят на света не настъпи на 21 декември 2012 г. и не бива да се всява страх с подобни пророчества в хората. Предстои уникално астрономическо подреждане на Земята, Слънцето и Галактическия център и ще бъде поставено ново начало на следващ Голям цикъл, което вероятно е отразено в календара на маите. Това, което знаем със сигурност е, че маите много задълбочено са наблюдавали планетите и са правили свои изчисления, за чиято логика все още учените дерзаят.

Прочетете също

Има ли черни дупки и на Земята

Черните дупки все още представляват загадка, а вероятността те да не са само в Космоса, а да съществуват и на Земята е голямо предизвикателство за учените, които са убедени, че....

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics