Начало / Вкусно / За вегетарианци / Картофите – незаменима храна
Картофите са храната, от която никога не бихме се отказали
Картофите са храната, от която никога не бихме се отказали

Картофите – незаменима храна

В някои страни, като Германия, Чехия, Холандия, картофите изместват до голяма степен хляба. По голямото си съдържание на нишесте те се доближават до хляба, а по богатството си на минерални соли и витамини – до зеленчуците. У нас от растителните храни те са на второ място след хляба.

Интересно е да се знае, че в миналото дълго време европейските народи не са употребявали картофите за храна, смятайки ги за отровни. Родината на картофите е Южна Америка, а в Европа са пренесени 1570 год. от испанци.

Днес картофите са широко разпространена култура, от която са създадени над 1000 сорта. Те имат голямо и разнообразно приложение като основното, разбира се е да служат за храна на хората.

Освен значителното количество аминокиселини и минерлни соли, картофите съдържат микроелементите силиций, бром, йод, манган, алуминий, кобалт, цинк, никел и др., които макар и в минимално количество са абсолютно необходими за жизнените процеси при изграждането на хормоните, ензимите и витамините. Картофите са богати и на витамин С. Пресните картофи съдържат повече витамин С, отколкото лагерувалите, особено през пролетта. При кулинарната обработка на картофите се загубва част от витамина. За да се запазят в максимална степен витамин С и други ценни съставки, които се намират по-близо до кората, картофите трябва да се обелват тънко. Те не бива да се оставят дълго време във вода, защото губят половината от витаминното си съдържание.

Минералните соли, захарта и белтъчините при варенето на картофите частично преминават в отварата. При варене на пара загубата от хранителни вещества значително се намалява. Затова приготвянето им на пара е препоръчително.

През пролетта  покълналите и позеленели картофи съдържат голямо количество соланин, който се е натрупал в обвивката. Такива картофи се обелват по-дълбоко, защото соланинът е отровен.

Освен чудесна храна, картофите могат да бъдат и алтернативен лек за различни заболявания:

  1. Сокът от картофи помага и при нарушения в храносмилането, нервни разстройства, ишиас и сърбеж.

2. Суровият настърган картоф може да бъде добро средство при зарастването на рани от екземи, изгаряния е други поражения на кожата.
3. При полиартрит народната медицина съветва в продължение на 3 дни да се изяждат по 2-3 кг картофи, сварени с кората в малко количество вода, като друга храна не се приема.

4. Сместа от настърган картоф, която се сменя 3 пъти дневно, отлично може да премахне всякакъв оток.
5. При увреждане на мускулите и сухожилията можете да си направите компрес от картофени кори

Прочетете също

Освен голямо количество вит. С и каротин, в домата има и ликопен

Какво всъщност е домата?

Първоначално доматите са били само декоративни растения,на които са се приписвали чародейни свойства. Доматът е от семейство лилиеви. Към това семейство са картофите, чушките, сините домати, но и отровните беладона и татул. Дълго време те не са били използувани за храна

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics