Начало / Любопитно / Здравословно хранене – интересни факти
Заа се храним здрвословно е добре да знаем някои важни факти за храните
Има интересни факти за храните, които трябва да знаем

Здравословно хранене – интересни факти

Здравословното хранене, доказано вече е в основата на доброто здраве и пълноценен живот. Ние СМЕ  това което всъщност ядем, а навиците за правилно хранене се изграждат още в ранното детство. За съжаление много хора по някаква причина са пропуснали този период за създаване на добри и здравословни навици на хранене. Това е причината за многото хронични заболявания и наднормено тегло, характерни за съвремието ни. Никога обаче не е късно да се образоваме относно здравословния начин на хранене и да започнем. В много случаи промяната на начина на  хранене лекува тежки заболявания, за които съвременните лекарства са безсилни.

За да имаме мотивация да започнем да се храним здравословно е добре да знаем някои научни факти:

1. Съществува  пряка връзка между наситеността на даден плод или зеленчук и неговата хранителност.

2.  Овесът и варивата ограничават повишаването на кръвната захар, тъй като са източници на бавно освобождаващи се въглехидрати.

3. Препоръчително за здравословно хранене е плодове и зеленчуци да се консумират пет пъти на ден, без значение от вида им – пресни, сушени, замразени от консерва или като на сок.

4. Една малка купичка печен боб е толкова здравословна, колкото ако изядеш един плод или зеленчук.

5. Съдържанието на калции в обезмасленото и полуобезмасленото мляко е същото като в пълномасленото.

6.
Храните с ниско или ограничено съдържание на мазнини не са задължително с по-малко калории, тъй като в тях обикновено има голям процент захар и скорбяла.

7.
Учени  са установили, че хората, които закусват с богати на фибри храни, са по-малко уморени и стресирани от тези, които закусват с бедни на фибри храни от типа на корнфлейкса.

8.
  Доказано е, че приетите дневни калории оказват най-голямо значение върху теглото на човек. Това прави невярно твърдението, че напълняваме когато ядем късно вечер.

9. Замразените зеленчуци могат да бъдат толкова хранителни, колкото и пресните, особено ако пресните са съхранявани на стайна температура няколко дни.

10.
Плодовете и зеленчуците съдържат фитохимикали, които са изключително полезни за здравето. Тези фитохимикали им придават определен цвят и аромат.

11. Възможно е на хората, които не харесват брюкселско зеле, това да им е заложено генетично. Някои хора имат ген, заради който те възприемат този зеленчук като неприятно горчив. Това е жалко, защото брюкселското зеле е много полезно.

12
. В мозъка ни се отделят ендорфини (хормони на щастието) докато ядем шоколад. Те ни карат да ядем все повече и повече. За наше щастие, какаото съдържа антиоксиданти и минерали като магнезий и мед. Млечният шоколад пък съдържа и калций.

13. В стридите се съдържа повече цинк, отколкото във всяка друга храна. Цинкът влияе добре на имунната система, спомага за по-бързото зарастване на раните и повишава потентността. Не е случайност, че стридите са били любимата храна на световно известния венециански любовник Джакомо Казанова.

14. Калориите, които се съдържат в килограм човешка мазнина са около 7800. За да свали един килограм за една седмица, човек трябва да приема над 1100 калории по-малко от обикновено на ден (7Х1100=7700).

15. Водата може да лекува. Трябва да се приемат 30 мл обикновена чешмяна или чиста плани­нска вода /не минерална/ на 1 кг телесно тегло, като на 1 л вода се слагат 1,5 грама морска или каменна сол, но не готварска. Разделяте водата на шест дози и я приемате по една доза половин-един час преди хранене и 2,5 часа след хранене. Само режимът на пиене на та­зи вода със сол дава фантастичен резултат. Тази смес от вода и сол спомага за възстановяване на физико-химичните реакции в тялото, сваля излишния холестерол, прочиства кръвните, водните и нервните пътища в организма и му позволява сам да се лекува: необходим е период от 9-10 дни, за да се самоизлекува без лекарствени препарати.

16. Яйцата са едни от най-полезните продукти на природата. Те съдържат протеини с балансиран аминокиселинен състав, мазнини които имат висока биологична стойност, много витамини и минерални вещества, които се усвояват много добре от организма. Количеството на мазнините в жълтъка като цяло е почти 2 пъти повече от количеството на протеините. Съдържанието на холестерол е високо. Това дава основание за дискусии, във връзка с вероятната атерогенна роля на жълтъка в яйцето. Богатото присъствие на фосфолипиди обаче не се отчита. Наличието на витамините А, D, В2, В12, фолиева киселина, както и на антиоксидантите – витамин Е (токоферол), бета-каротен (провитамин А) са от голямо значение за голямата хранителна стойност на яйцата. Минералният състав на яйцата е представен от фосфор, желязо, калций, калий, натрий, магнезий и много други.

Горните факти са важни за да създадем своето меню и в никакъв случай да не изключваме някои храни от него. От правилното хранене зависи не само да сме здрави, а и да изглеждаме добре.

Прочетете също

Умни очила ще заменят смартфоните

Нова екстра ще ни предложи Гугъл, която ще улесни много шофьорите и любителите на новите технологии. Това ще бъдат супер очила с вградена на тях камера които ще заместят смартфоните като целта е...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics