Начало / Любопитно / Бизнес / Когато имаме нужда от добър адвокат
Закон и ред
Доверието между адвокат и клиент е основен момент за решаването на всеки правен казус

Когато имаме нужда от добър адвокат

Всички малко или много сме се сблъсквали с реалността, която ни е показала, че законите дори и да сме запознати в голяма степен с тях, на теория са едно, но в реалния живот тяхното тълкуване и прилагане е коренно различно. Интернет дава много информация, от която може да се възползваме, но няма как да усвоим тънкостите на правото така, че ако ни се наложи, да се справим сами без да имаме нужда от  юридическа консултация и адвокат. Постоянните промени в законодателството налагат следенето им и тяхното правилно тълкуване, което може да направи само практикуващ добър адвокат и затова често се налага да прибегнем до подобни услуги. Причините може да бъдат от различно естество: семейни и имотни спорове, фирмени спорове и неизпълнение на договори, лични сблъсъци със закона и др.

За съжаление чак когато осъзнаем, че имаме огромна нужда от услугите на добър адвокат, разбираме, че намирането му никак не е лесна работа. Започва питане на близки и познати, ровене в Интернет, срещи и разочарования. Основната насока е да търсите адвокат, който да бъде с голям опит точно по вашият казус, което доста усложнява търсенето. По принцип всички адвокати имат право и могат упражняват професията си по всички видове казуси, но на практика всеки от тях по-тясно специализира и е добър в определена област. Именно затова преди да започнете търсенето е добре да сте наясно от какъв точно адвокат имате нужда за Вашият казус. Когато сте сигурни вече какъв точно адвокат Ви е нужен, може да започнете търсенето му. Съществуват няколко основни насоки, които трябва да следваме при избора на свой адвокат. За да е добър нужният ни адвокат, той трябва да притежава определени качества за да може да му се доверим напълно. Доверието между адвокат и клиент е основен момент за решаването на всеки правен казус.

  • На първо място адвокатът, който търсите е необходимо да има опит. Става въпрос за опит и специализация в сферата, в която имаме нужда и вече да е участвал в решаването на подобни казуси. Важно е също той да бъде от Вашият град. Дали е много известен не е от особено значение за съда, а и когато един адвокат губи време за реклама, това означава само, че по-малко практикува, а това не говори за добре за неговите качества. Известността и рекламата не са гаранция за компетентност.
  • Многото титли, дипломи и сертификати също не са гаранция. Достатъчно е да бъде правоспособен адвокат и да има съответният опит.
  • Често цената на хонорара може да Ви ориентира за неговите качества, защото добрият адвокат си знае цената и ако се поблазните от евтин адвокат, ще направите грешка. Често евтиното излиза много по-скъпо после и това е правило, което важи почти винаги в живота.
  • Преди да сте сигурни, че ще поверите казуса си на него е нужно задължително да направите първа среща с него, на която да добиете представа за много други подробности и да се убедите, че това е човекът, който търсите. При срещата задавайте своите въпроси без да се притеснявате. Ако сте попаднали на Вашият адвокат, то той ще Ви изслуша търпеливо и ще изкаже своето мнение като се съобразява с Вашите желания.
  • При срещата си с него обърнете внимание на това как пише и говори. Ако е добър адвокат, той структурира правилно речта си и е изключително убедителен.
  • Друг важен признак е дали той ще Ви обещае на 100 процента успех. Няма истински добър адвокат, който да обещава такова нещо на клиента си, защото знае, че това е погрешно и в хода на събитията винаги може да възникнат подводни камъни. Изходът на всеки процес зависи до голяма степен от обстоятелства, върху които адвокатът няма начин да има пълен контрол и всеки добър адвокат знае това. Колкото и да Ви се иска да чуете от него гаранция за успех, трябва да знаете, че това е нещо, което е присъщо на адвокати, които просто искат да Ви спечелят  за да им плащате хонорари.
  •  И накрая дори да направите погрешен избор, трябва да знаете, че винаги може да смените адвоката си ако не сте доволни от неговата работа.

Прочетете също

Смяната на ролите на мъжа и жената става все по-осезаемо

Мъжът, жената и смяната на ролите

В нашата съвременност ролята на жената отдавна вече е приела други измерения, но това явно се отразява на мъжкото самочувствие и същевременно не я прави по-щастлива в личен план.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics