Начало / Любопитно / Бизнес / Когато купуваме имот задължително се прави проверка за тежести върху него
Покупка на имот
Проверете имота за тежести преди да подписвате каквито и да е документи

Когато купуваме имот задължително се прави проверка за тежести върху него

Покупката на имот не е като всяка друга покупка и има неща, за които трябва добре да помислим предварително. Едно от тях е да се направи задълбочена проверка за тежести на имота, който сме си харесали. Ако купуваме имот чрез агенция трябва да изискаме задължително от брокера документ за проверка за тежести върху него, които могат да бъдат: искови молби за собственост, ипотеки, възбрани и др. Без такъв документ не бива да се подписва предварителен договор за покупка на имота, а между него и окончателното подписване и изповядване на сделката е добре да се направи и собствена проверка. За такава проверка по надлежния ред са нужни около 10 работни дни и винаги трябва да имаме предвид този период. Ако имотът има повече от един собственик, то проверката се прави индивидуално за всеки от тях и затова са нужни личните данни на тези собственици.

Всяко предварително предоверяване и плащане на капаро преди да е направена проверка за тежести на имота, може да доведе до загуба на дадените пари. При проверката за тежести на избрания имот освен с личните данни на собствениците  е нужно да разполагате и със скици на имота, архитектурен проект, удостоверение от кадастъра със съответния идентификационен номер, удостоверение за административен адрес и др. Проверката се извършва в Службата по вписванията и тя е тази, която издава документ за вещни тежести на имота.

В никакъв случай не бива да се разчита само на компютърни справки за имота, защото дори в големите градове като София информацията е след 1997 година и може да не е сигурна. Затова е най-добре да се подаде молба, придружена с необходимите документи за имота и да се изчака издаването на писмено Удостоверение за неговите тежести от Службата по вписвания.

Ако имотът е наследствен трябва много да се внимава с документите и удостоверенията за наследници, които задължително се прилагат към документите за собственост. Понякога молбите за проверка за тежести  на имота се връщат няколкократно докато не се представят всички необходими документи за осъществяване на проверката. Затова е добре да се предвиди достатъчно време за извършване на проверката за тежести на даден имот преди да пристъпим към неговото закупуване.

Давността на проверката обикновено е минимум 10 години, а когато се касае за прехвърляне на идеални части от УПИ също се представят скици и актове на земята за такъв период.

Никога не купувайте имот без да се консултирате поне с двама души, които разбират от това и можете да им имате доверие. Колкото и да сте впечатлени от изгодната сделка, която вероятно предстои да направите, не бързайте, защото точно това може да ви изиграе лоша шега. Внимавайте точно какъв предварителен договор подписвате и клаузите за неустойки в него. Едно недоглеждане или предоверяване може да Ви коства нерви с години след това или загуба на доста пари. Дори да сте напълно сигурни в човека, от който купувате имота, задължително направете съответната  собствена проверка за тежести.

Прочетете също

Анализ на Европейската комисия показва, че в Европа повече от половината от стабилните европейски компании са именно семейни.

Семейният бизнес в основата на развитите икономики

Семейният бизнес е бил и ще бъде в основата на развитите икономики по света. Всяко семейство, което избере да направи регистрация на фирма и да започне семеен бизнес трябва да знае, че трябва да отговаря на някои .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics