Начало / Аз детето / Детско здраве / Кои храни са функционални?
Кои са оптималните храни, които трябва да включим в менюто си
Кои са оптималните храни, които трябва да включим в менюто си

Кои храни са функционални?

През последните години „функционалните храни“ са важно направление в областта на науката за храненето. Една храна може да смятана за „функционална“, ако по убедителен начин се докаже, че тя повлиява благоприятно една или две функции на организма в допълнение към специфичните хранителни ефекти по начин, който води до подобряване на здравния статус или до намаляване на риска от заболяване.

Функционални храни могат да бъдат:

  • Натурални храни, в които количеството на един компонент е увеличено чрез използването на специални стимулиращи условия.
  • Храни, към които е добавен компонент с доказан полезен ефект.
  • Храни, от които е отстранен компонент с неблагоприятен за здравето ефект.
  • Храни, в които биологичната усвояемост на един или повече компоненти е увеличена.

Пример за натурална функционална храна е киселото мляко, което освен че е източник на лесно усвоим калций, пълноценен белтък и витамини от В група, благодарение на млечнокиселите бактерии и на съединения, които се образуват при млечнокиселата ферментация, оказва благоприятен ефект върху здравето – подобрява храносмилането, стимулира движението на червата и намалява запека, повлиява благоприятно баланса в червата и така редуцира случаите на чревни разстройства, тяхната продължителност и тежест, подобрява имунитета, намалява риска от сърдечносъдови заболявания, като съдейства за понижаване на холестерола в кръвта и високото кръвно налягане.

Науката за функционалните храни е насочена основно към разработване на храни за благоприятно повлияване развитието на плода по време на бременността, на растежа и здравето на кърмачетата и малките деца. Разработват се продукти, които повлияват регулацията на основни метаболитни процеси и специално за намаляване риска от диабет и затлъстяване, за подкрепа защитата на организма срещу оксидативния стрес, който води до нарушения в имунитета и увеличава риска от голям брой заболявания.

Ето няколко примера за компоненти на храни, чието съдържание може да ги направи „функционални“ :

  • Веществата с антиоксидантно действие, които неутрализират свободните радикали като витамин С, Е, каротените, биофлавоноидите, селена и др.
  • Растителните влакнини особено разтворимите като бета-глюкан, съдържащ се основно в овесените трици, който понижава общия и лошия холестерол.
  • Рибните мазнини, богати на омега-3 мастни киселини, които понижават риска от сърдечносъдови болести, като намаляват образуването на кръвни съсиреци, понижават повишените триглицериди в кръвта и оказват противовъзпалително действие.

Проучванията през последните години откриха наистина голям брой вещества и компоненти на храните, които могат да оказват полезен за здравето ефект. От друга страна, се търсят вещества в храните, които увеличават риска от заболяванията и чието отстраняване може да намали този риск. Функционалните храни са с голямо бъдеще и все повече ще намират място във всекидневното хранене за подкрепа на здравето и хранителната профилактика на болестите.

Прочетете също

Събуждане с главоболие

Главоболието често е свързано със съня ни

Удобното легло, режимът, който може сами да създадем като си лягаме и ставаме по едно и също време, са най-доброто лечение на главоболието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics