Начало / Вкусно / Коледни сладки и красиви празнични сладкиши
Коледни курабийки
Коледните курабийки винаги са с с тематични мотиви

Коледни сладки и красиви празнични сладкиши

Подготовката за Коледните празници винаги включва в украсата си красиви и свежо украсени празнични сладкиши. Коледните курабийки са дори задължителни за трапезата. В тези моменти се развихря въображението ни и с много любов и желание сътворяваме такива красоти, че сами се удивяваме на творенията си.

 

Сладки за Коледа
Коледните сладки са част от украсата на трапезата на Коледа

На Коледа винаги трапезата е някак вълшебна и много красива. Винаги старанието по приготовленията е в пъти по-голямо, отколкото когато и да било. Искаме на нея да има всичко и то да е някак много различно и същевременно празнично.

Затова е добре от рано да запретнем ръкави още предният ден преди Бъдни вечер да започнем с приготовленията. Важно е така да си организираме покупките, че да си набавим всичко нужно ни е за празниците за да може спокойно да се отдадем на творчество.

Коледните сладки и декоративни сладкиши имат своята магична сила и всяват невероятно Коледно настроение на масата. Затова сме приготвили няколко рецепти и идеи, с които направо ще смаете всички на Коледната трапеза.

Дядо Коледа от тесто

Необходими продукти за тестото:

600 гр. брашно

Мая колкото орех

3 яйца

чаша прясно мляко

100 гр. краве масло

100 гр. захар 1 кафена лъжичка сол

Начин на замесване и оформяне на  Дядо Коледа:

Маята предварително се разтваря в леко затопленото мляко. Към нея се прибавя и захарта и се оставя за около 10-15 минути да престои. През това време се пресява добре брашното и се оформя кладенче в средата на съда, в който ще замесвате. В кладенчето добавете предварително разбитите яйца, чашата с мляко и мая и солта. Замесете гладко тесто и след това го оставете покрито да втаса около 60 минути.

Когато тестото втаса добре, го разделете на четири отделни топки, разточете ги и добавете върху тях маслото. След това разточените кори подредете една върху друга, добре размесете и пак разточете тестото докато не стане с дебелина около 2,5 см.

Добре разточеното гладко тесто вече е готово за оформяне и рязане. Затова е време за творческата част. Не е трудно. Просто трябва да се следят детайлите на долната картинка.

Дядо Коледа от тесто
Брадата разточете значително по-тънка, нарежете на ивици и нанесете върху предварително оформената глава на Дядо Коледа.

След като  всичко е готово и сме оцветили леко с безвредна сладкарска боя шапката и носа на нашия Дядо Коледа, а!!! очите сме оцветили с какао или кафе, всичко се поставя във фурната и се пече на умерена фурна. Ефектът е поразителен! При желание могат да се направят индивидуални фигури за всеки член от семейството.

Със същото тесто би могло да направите и други красиви тестени фигури, които да красят Коледната трапеза и да изненадате с тях близките си:

Коледна звезда от тесто
Прекрасна и вкусна Коледна звезда

За нея е необходимо да замесите половината тесто с какао и просто да редувате разточена кора с какао и такава без какао. След това разрязвате с нож за тесто и завивате всяка ивица. Резултатът е поразителен.

Коледен ботуш

Той се приготвя от 3 тънки блата за торта. Предварително е добре да си направите шаблон от картон за да може да ги изрежете правилно. След като ги изрежете между тях може с обикновен шприц да шприцовате течен крем-шоколад, който спокойно може да закупите готов. Украсата на ботуша е показана на картинката, но винаги може да я обогатите или промените според вкуса си.

Коледен ботуш - торта
Може да ползвате всякакви ядки и дребни украси за да бъде тортата- ботуш красива и автентична

Коледни дребни сладки

Необходими продукти за тестото:

1 пакетче (125 гр.) масло

3 яйца

1 чаша захар

1 чаша брашно

1/2 пакетче канела

Маслото, яйцата и захарта се разбиват на крем. Прибавя се чрез ръсене брашното, пресято заедно с канелата. Омесва се тесто и се разстила на дебелина 2-3 мм. След това с формички или с тъп нож се оформят сладките и се поставят в намазана с масло тавичка. Отгоре може да се украсят по желание като се използва разбит на пяна белтък, който може да бъде и допълнително оцветен. Пекат се на умерена фурна.

Коледните сладки
Коледните сладки винаги са много красиви и с празнични мотиви

Прочетете също

Тиквени семки и тиква

Тиквени семки в нашето меню

Тиквените семки са ценна храна, която трябва присъства ежедневно в менюто ни и не бива да я пренебрегваме. Чрез редовната им консумация може да си спестим приема на редица лекарства и да се предпазим от едни от най-честите заболявания..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics