Начало / Технологии / Коли – роботи ще се движат по улиците след 2020-та

Коли – роботи ще се движат по улиците след 2020-та


От десетилетия много велики механици мечтаят и работят над идеята да се направи автомобил, който да се движи без шофьор. През годините навлязоха масово навлязоха екстри като автоматик, АВС, бордови компютър и много други, които значително облекчиха шофьорите. Върху създаването на автопилот за колите работят отдавна  Volswagen и Google.

След като Google повозиха един сляп човек в колата, която е техен проект от 2010 година и се движи без необходимост от шофьор, можем спокойно да заявим, че колите – роботи вече са реалност. С този си експеримент Google успяха да докажат, че шофирането в колата-робот е безопасно и приятно. Под управлението на компютър колата на бъдещето вече е изминала 200 000 мили и очаква да бъде одобрена за редовно пътуване.

Първите законодателни инициативи са в щата Невада, САЩ, където вече е разрешена експлоатацията на подобни превозни средства. Разбира се, за сега законите за роботизираните автомобили са само за компаниите, които ще тестват експериментални коли. От тях ще се изисква да плащат  по около 3 милиона долара за да могат колите им се движат по улиците на Невада. Освен това има конкретни изисквания към тестващите. Подобно на черните кутии на самолетите, всяка от колите, трябва да има устройство за събиране на данни. Номерата им трябва да бъдат червени, за да се отличават от останалите коли. Освен това по време на изпитанията в автомобилите трябва да има двама души, единият от които да е готов да поеме всеки момент  управлението на колата. Всяко пътуване трябва да се регистрира предварително като се предоставят данни за целта му и тестовите резултати след него.

Очакванията са след като колата – робот бъде одобрена, да не бъде задължително човек да управлява колата, но ще остане човешката отговорност за катастрофи и щети. Колите имат система за комуникация една с друга и с обектите на структурата. GPS приемник и сензори за движение помагат за изчисляване на точната позиция на колата, а данните се обработват и актуализират постоянно от софтуера на сървърите на Google използвайки и картографските данни, с които компанията разполага. Компютрите им получават предварително информация за работата на светофарите, състоянието на пътното покритие, задръстванията и препятствията по пътя.

На огледалото за обратно виждане в купето има видеокамера, която позволява на софтуера за управление да разпознава светофари, пешеходци и велосипедисти. Лазерен сензор на покрива сканира обстановката. Отстоянието на обектите в радиус от 70 метра се измерват от лазерни лъчи. Измерването е с точност до сантиметър. На броните на автомобила и отпред и отзад също има радарни сензори.

Повечето тестови модели са снабдени със система за автоматично паркиране, без участието на водача.

Безпилотни коли във Беликобритания
В най-голямото летище във Великобритания «Хийтроу» се появиха безпилотни,напълно автоматизирани превозни средства за пасажерите.

Серийното производство на автомобили, с възможност за управление без участието на водача, е планирано да стартира през 2015 година. Вицепрезидентът на “General Motors” по глобалните изследвания и разработки Алън Тауб твърди, че към 2020 година техните коли ще имат подобна възможност. Според него бъдещите поколения на системите за безопасност ще ни избавят напълно от катастрофите, защото ще могат да предотвратяват пътното произшествие още преди водачът да е разбрал за опасната ситуация на пътя.

Кола без шофьор, наречена  MIG/ Made in Germany/, беше показана на старото берлинско летище „Темпелхоф”. Тя е снабдена с камери, лазери и апарати за управление по сателит. Създадена е от инжинери от Свободния университет в Берлин, като проектът цели да се намалят катастрофите по пътищата, както и да се пази околната среда.

Прочетете също

Ролята на Facebook в живота ни

Facebook ли е мястото където вече се чувстваме най-добре, какво търсим и какво намираме там. Защо социалните мрежи изместиха реалното общуване и до каква степен вече владеят живота ни?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics