Начало / Вкусно / Краставици за да сме свежи и елегантни
Краставиците влизат почти във всички възможни диети за отслабване

Краставици за да сме свежи и елегантни


Краставицата е един от най-свежите зеленчуци, който се консумира предимно в сурово състояние. Познати са още от древността и никой никога не е спорил по отношение на тяхната свежест и аромат.

Краставиците влизат почти във всички възможни диети за отслабване тъй като са много нискокалорични и основното им съдържание е вода- 96%. В същото време в състава й има много ценни минерали и микроелементи, а и действа диуретично.

Друго много важно качество на краставиците е, че та са много подходящи за освежаване на кожата на лицето и особено около очите. Голямото съдържание на вода и ценни минерали хидратират и магически освежават кожата.

Няма как да си представим трапезата си без краставици през лятото, а консервираните корнишони са част от менюто ни през зимата. Въпреки, че пресни парникови краставици вече има целогодишно по магазините, те някак не са така вкусни през зимата, както и киселите корнишони са неудачни през лятото.

Някои рецепти с краставици

Рецепта с краставициКраставици с кисело мляко, орехи и пресни чушки

Продукти за 4 порции: 500 г.пресни краставици/или 400 г. парникови/, 600г. кисело мляко, 80г. орехови ядки, 1 бр. по-голям чушка, 50 мл. растително масло, 2 домата, 1/2 връзка копър или магданоз, сол на вкус

Начин на приготвяне: Киселото мляко се изцежда в  марля за няколко часа или се купува готова изцедено. Краставиците се обелват, нарязват се на дребни кубчета, подсоляват се, заливат се с част от растителното масло и се оставят в хладилник 30 минути, след което се прибавят към отцеденото мляко заедно със счуканите орехови ядки, ситно нарязания копър или магданоз, нарязаните на кубчета пиперки, останалото растително масло и сол на вкус. Сместа се оформя в чиния и се украсява с кръгчета домати, магданоз и маслини. Поднася се като студено предястие.

Краставици със сварени яйца, репички и пресен лук

Продукти за 4 порции: 700г. краставици, 50 мл. растително масло,  2 сварени  яйца, 1/2 връзка копър, 3-4 червени репички, 1 връзка пресен лук,1/4 връзка магданоз, оцет и сол на вкус

Начин на приготвяне: Краставиците се измиват и обелват, нарязват се на кубчета, заливат се със салатена заливка от растителното масло, оцет и сол и се разбъркват с нарязаният копър. Изсипват  се в чиния и се прави  купчинка от тях. Около тях се подреждат твърдо сварените яйца, репичките, оформени като розички, стръкове от лука с дължина 3-4 см и стръкчета от магданоза. Сервират се като студено предястие.

Рецепта с краставици и яйцаКраставици с кисело мляко и пасирани сварени жълтъци

Продукти за 4 порции: 700г. краставици, 40 мл. растително масло, 200 г. кисело мляко, 2 яйца, 1/2 връзка копър, оцет и сол на вкус

Начин на приготвяне: Краставиците се измиват и обелват, нарязват се на дребно и се поръсват със смес от растителното масло, дребно нарязания копър и сол. Разбъркват се и се подреждат в чиния, заливат се със смес от пасираните жълтъци на твърдо сварените яйца, разбитото кисело мляко и оцет и се поднасят като студено предястие

таратор краставициТаратор от краставици с лютиви чушлета

Продукти за 4 порции: 700 г. пресни краставици/600 г. парникови/, 1 глава чесън, 15 мл. оцет, 1 лютива чушка, копър и сол на вкус

Начин на приготвяне: Краставиците се измиват, обелват се и се нарязват на дребни кубчета. Прибавят се счукания чесън, с лютата чушка на много ситно нарязана, копър и сол на вкус. Сместа се разбърква и се поставя в хладилник. Преди сервиране отново се разбърква.

Таратор краставици и жълтъциТаратор от краставици с кисело мляко и жълтъци

Продукти за 4 порции: 400 г. пресни краставици/300 г. парникови/, 2 бр. кисело мляко, 4 яйца, 1 глава чесън, 30 мл. растително масло, 1/2 връзка копър, 1/2 супена лъжица оцет, 300 мл.вода и сол на вкус.

Начин на приготвяне: Краставиците се измиват и обелват, нарязват се на кубчета и се посоляват, заливат се с част от растителното масло, разбъркват се и се оставят 1 час в хладилник. Жълтъците на предварително сварените яйца се пасират. Киселото мляко се разбива  заедно с пасираните жълтъци. Прибавят се водата, счукания чесън, част от ситно нарязания копър, оцетът и краставичките. Приготвеният таратор се разбърква и се оставя в хладилник. Преди сервиране  се разбърква с останалата част от растителното масло и копъра.

Прочетете също

Коледни курабийки

Коледни сладки и красиви празнични сладкиши

Красиви рецепти за Коледа и Нова година, които не изискват много средства, а само желание и малко отделено време. Всеки може да зарадва близките си с тях на празниците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics