Начало / Аз детето / Детско здраве / Кучешката тения, бездомните кучета и нашите деца
Мястото на кучетата не е по улиците на града и детските площадки
Мястото на кучетата не е по улиците на града и детските площадки

Кучешката тения, бездомните кучета и нашите деца


Проблемът с бездомните кучета, особено в по-големите градове не е от вчера. Все се опитваме да го решим и все не можем, но много от нас доста подценяват колко опасно е за детското здраве ни безконтролното съжителстване на детските площадки и тревните площи на деца и кучета. Нека изясним една огромна опасност, която ни дебне постоянно – кучешката тения /ехинокоза/. Какво представлява и защо е толкова опасна?

Ехинокозата е опасно заболяване, което се причинява от паразита – кучешка тения /Echnococus granulosus/. Основен източник на заразяване на човека е кучето. Има много начини човек да се зарази с кучешка тения. Това се случва най-често, когато човек е в пряк контакт (галене, прегръщане) с куче, паразитено с кучешка тения. Други често срещани случаи на заболяване са при консумация на зеленчуци, които не са добре измити и са замърсени с яйца на кучешка тения. Друг често срещан случай е когато ръце пипали замърсена трева не са били измити добре. Последните два начина на заразяване обясняват, защо има хора страдащи от този паразит без да имат куче за домашен любимец.

Децата са много уязвими, тъй като при тях хигиенните навици не са изградени и лесно могат да се заразят с кучешка тения.

Веднъж попаднали в човешката храносмилателна система, зародишите преминават по кръвен път. Те поразяват най-често черния дроб, на второ място белите дробове и възможно всички други органи. В тях се развиват един или повече мехури, наречени ехинококови кисти. Те нарастват бавно като могат да достигнат размери на детска глава. Човекът, болен от кучешка тения, не е заразен и опасен за околните. Това заболяване може да се развива с години и при това без да има каквито и да било оплаквания. В повечето случаи заболяването от кучешка тения се открива съвсем случайно при изследване /ехография ,рентгенография, компютърна томография- скенер/, извършено по друг повод. Следните симптоми са възможни при заболяване от кучешка тения – обриви по кожата, отпадналост, тежест или лека болка в увредения орган, лесна уморяемост.

Много често ехинокозата се проявява клинично направо с развитието на сериозни тежки усложнения, като руптура /разкъсване/ на кистата и развитие на анафилактичен шок, включително смърт и разсейване с образуването на множество ехинококови мехури в коремната кухина, черния дроб, белите дробове, мозъка и др. органи. Множество кисти могат да се развият в един или няколко органа и без руптура, когато човека е погълнал много яйца еднократно или периодично. Ехинококовите кисти могат да се инфектират и да нагноят. Това се проявява с тежка клинична картина – висока температура, втрисан, силна отпадналост, болка в засегнатия орган.

 Лечението на кучешка тения е предимно хирургическо или с метода ПАИР, като рецидивите налагат извършването на нови операции, защото често заболяването рецидивира, което води до повторни операции и маже да доведе до инвадилизиране.

При противопоказания за оперативно лечение /неподходящи за операция са случаи на разкъсана киста, рецидив, многоорганна или множествена ехинокоза/ се провежда консервативно лечение. Препоръчва се и химиотерапия след хирургическо лечение, с цел предотвратяване на повторно появяване на болестта. Консервативното лечение не винаги е безопасно и при показания за провеждането му е правилно да се започне в болнични условия.

Как  се заразява кучето с кучешка тения?

Кучето се заразява от кучешка тения при изяждане на сурови вътрешни органи от болни животни /овце, свине,говеда и др./ В червата му се образуват стотици тении, които отделят яйца. Те попадат с изпражненията в околната среда, но могат да полепнат и по козината на кучето. Най-опасни са овчарските кучета, тъй като те са опаразитени в най-голяма степен.

За да опази кучето си от кучешка тения, стопанинът му трябва да го храни само с термично обработена храна, преминала санитарен контрол. Необходимо е и профилактично даване на лекарства/ празиквантел/ на 2-3 месеца.

Като предпазва кучето си от заразяване с кучешка тения, стопанинът му предпазва себе си и своите близки.

Как да се предпазим от заразяване с кучешка тения?

Ако искаме да се предпазим от заразяване с кучешка тения трябва да се спазват следните правила:

  • Често миене на ръцете с топла вода и сапун, особено ако имаме контакт с домашни любимци независимо дали са наши или не.
  • В никакъв случай да не се галят и пипат бездомни и улични кучета.
  • Не бива да водим децата си на места достъпни за безстопанствени животни.
  • Плодовете и зеленчуците трябва да се мият старателно преди да се консумират, особено тези които растат в близост до земята.
  • И най-важното е да се знае, че кучетата в никакъв случай не трябва да се хранят със сурови вътрешности и трябва да се обезпаразитяват на 2-3 месеца.
  • След разходка навън задължително измивайте лапите на домашния си любимец със сапун и вода.

За съжаление според проучване сред европейските държави България е първенец в заболяване от кучешка тения. На първо място сме и по оперирани от Ехинококоза.

Всичко до тук звучи доста зловещо нали? Затова бихме казали на всички т.нар. еколози, които защитават агресивно бездомните кучета, че децата са неизмеримо по-важни от тях, а градът не е екологична зона и не е част от природата, а застроено място. Мястото на кучетата не е по улиците на града и детските площадки.


Прочетете също

Болно дете

Скарлатина – детска шарка, която повтаря

Какво не знаем за детските шарки и защо скарлатината не е никак безобидна детска шарка и трябва да пазим много децата от нея. Какво и как причинява скарлатината и как да я познаем.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics