Начало / Любопитно / За животните / Лебеди – красиви и загадъчни птици
Лебед с малки
Лебедите са моногамни птици и се грижат много за малките си

Лебеди – красиви и загадъчни птици

Лебедите са птици, които често виждаме по картички, пейзажи, картини и винаги са символ на красота, гордост и величие. Същевременно знаем много малко за тях и дори ги възприемаме като красиви плюшени играчки, чийто жив вариант доста рядко виждаме в природата.

Всъщност лебедът е много красива декоративна птица, която би могла лесно да бъде отглеждана във всеки парк ако му се подсигурят необходимите условия и грижи за да може да се размножава и оцелее. Именно затова е добре да се знае повече за тези птици, чиято красота не бива да остава само по снимки и картички.

Съществуват няколко основни вида лебеди, които се срещат в природата. Най-често срещаният е т. нар Ням лебед. Името му се дължи на неговата безмълвност, която се ограничава само с едно типично съскане. Обикновено е бял с оранжева човка и черни крака. Много красив и величествен, с дължина около 1,5 м и тегло 10-11 кг., немият лебед често може да се види през есента около резервата Сребърна, където обича да зимува.

Немият лебед обикновено гнезди на скрити места в храсти, тръстики или друга блатна растителност. Затова за да бъде отглеждан в паркове, то в тях задължително трябва да има такава среда. Женският лебед снася 5-8 зеленикави яйца, които мъти в продължителност на 35 дни. Докато женският мъти, мъжкият лебед ги пази и се грижи за тях. Когато малките се излюпят за тях се грижат и двамата родители.

При излюпването си малките лебедчета са с оперение, което е тъмно сиво-кафяво и те са такива почти до края на третата година. Едва когато пораснат и съзреят напълно, цветът им се променя и те стават снежно бели. Тогава и стават готови за размножаване.

Немият лебед не е в състояние да издържи на зимните студове и обикновено отлита през есента, а ако се отглежда опитомен, трябва да му се осигури закрито топло помещение.

За разлика от него, Тундровият лебед, който е по-дребен от него, издържа на студ. Той също е бял, но човката и краката са черни и е с доста по-малки размери. Издава характерни звуци, които приличат на крякане и доста често може да се види по нашето Черноморско крайбрежие през зимата. Тундровият лебед също е много красив и е доста приятно да го видиш във водите на Варненското езеро. Той крие гнездото си като покрива с храсти и треви, а полога с пух. Женският лебед снася 4-5 бели яйца, които впоследствие потъмняват. Мъти ги в продължение на 1 месец и когато се излюпят се грижи заедно с мъжкия, който е моногамен, за тях.

Друг снежно-бял лебед е т.нар.Поен лебед. За него е характерно, че издава двусрични крясъци, откъдето произхожда и името му. Той държи обикновено главата си изправена, а не както немият лебед – във формата на S. Той издържа на ниски температури и често снася яйцата си в близост до изкуствени водоеми, но задължително във високи тръстики. Женският лебед снася 4-6 яйца, които мъти около 40 дни.

Особеното при този вид е, че яйцата могат да се мътят и от гъска, която може и да се грижи за малките и след излюпването. Обикновено малките са доста грозни, но след третата година вече стават красиви бели лебеди.

Освен снежно бели, лебедите могат да бъдат и черни. Такъв е Черният австрийски лебед.

Черни лебеди
Черният лебед е много атрактивна гледка и е защитен вид

Произхода му е о. Тасмания – Австралия. В момента е обявен като рядък и защитен вид. Мъжкият е по-едър с размери около 130см, но и двата пола са много красиви- с черно оперение като само по крилата има малко бяла окраска. В предния край на човката също има бяла ивица. Целите птици са черни с красиви бели окраски, което ги прави уникални и доста интересни.

Черният лебед не е капризен и издържа на студ, а размножаването му започва на четвъртата година като поведението му е сходно с другите видове лебеди.

Друг интересен вид е Черновратия лебед, който се среща най-често в плитчините на Тихия Океан и вътрешните езера на Южна Америка.

Черноврат лебед
Черновратите лебеди са по-дребни, но красиви и лесни за отглеждане декоративни птици

Характерно за него е , че той се чувства добре както около сладка вода, така и около солена. Черновратият лебед е сравнително дребен лебед с бяло тяло и дълга черна шия и глава. Понякога на врата и главата има бели петна, които го правят още по-интересен. Обикновено двата пола се различават както по размаха на крилете, така и по ръст. И тук както при повечето лебеди е характерна моногамност и чифтосването е за цял живот. Едва ако единият от двата лебеда умре, то другият си намира нов партньор.

Лебедите са интересни птици, които се чифтосват за цял живот и заедно отглеждат малките си докато съзреят достатъчно . Обикновено погледнато от страни, те винаги са едно много красиво семейство, на което би завидял всеки човек. Реално можем дори много да научим от тази красива птица ако я наблюдаваме, украсявайки парковете с нея. Нужно е само да и създадем подходящи условия и да не й пречим да се размножава.

Прочетете също

Учените са доказали,че делфините са едни от най-интелигентните същества не само във морето, но и на Земята

Делфините – едни необикновени същества

Делфините са едно чудо на природата, което все още е обект на много изследвания и проучвания. Безспорен факт е, обаче тяхната интелигентност и дружелюбно отношение към човека. Можем ли да оценим това приятелство и да отвърнем подобаващо

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics