Начало / Вкусно / Лесна и вкусна баклава
когато попие част от сиропа и омекне горния пласт кори, нарязвате на квадратчета.
когато попие част от сиропа и омекне горния пласт кори, нарязвате на квадратчета.

Лесна и вкусна баклава


Необходими продукти :

1 пакет кори Фамилия, 125 гр краве масло,

За пълнежа :4 яйца, 1 чаша захар /ок 200 мл/, 200 мл олио, 1 чаша същата брашно, 1 чаша счукани орехи, 1 бакпулвер, 1 ч.л канела.

За сиропа :2 чаши захар около 400 гр и 3 чаши вода около 700 мл , 2 праха ванилия.

Начин на приготвяне:

С миксера се разбиват яйцата и захарта. През това време намазвате тавата с половината от разтопеното краве масло. Подредете половината пакет кори хубаво изпънати. През това време яйцата трябва да са се разбили на пяна. Прибавяте им канелата, олиото, орехите и брашното с бакпулвера. След като го разбъркате добре се изсипва върху подредените кори. Върху него се подреждат останалите кори като също се подреждат добре изпънати и равномерно застлани. Най отгоре се намазва или полива с другата половина от кравето масло. Пече се на 200 градуса до златисто запичане.

Когато изстине, му правите сироп от изброените продукти и заливате сладкиша. Чак когато попие част от сиропа и омекне горния пласт кори, го нарязвате на квадратчета.

Консумира се охладена.

Баклава „Сърмички“

Баклава  'Сърмички"

Необходими продукти :

За пълнежа: 3 ч.ч. едро смлени орехи, 3-4 с.л. кристална захар, 1 пакетче канела и 2-3 ванилии.

Тези продукти се размесват добре в една купа.

За сиропа: 2 чаши захар около 600 гр и 4 чаши вода около 800 мл, 2 праха ванилия.

Начин на приготвяне

1 пакет кори фамилия се разгъват на масата и се срязват с остър нож по дължина точно по средата.

Разтопява се в микровълновата 250 гр. краве масло.

Вземате един лист лента и го намазвате с четка целия с краве масло. Върху него се  залепва втори лист. На късият край се слагат 1 супена лъжица от ореховата смес . Прегъват се двата края на лентата и се „запечатат“ отстрани и навиват .

Готовите рулца се нареждат в тава подмазана с кравето масло. Когато навиете всичките листи, с останалото масло се поливат отгоре и се пекат на 200 градуса до зачервяване.

С кори Фамилия е удачно да се свари цял литър вода с 600 гр захар за сиропа.След като сиропа се свари се маха  от котлона и му се прибавя ситно настъргана кора от голям лимон и още 2-3 ванилии. На д-р Йоткер ампулите са по-добрия избор и от тях се слага по 1 ампулка на 500 гр продукт. Направете си сметката.

Известното правило е, че се залива студен продукт с горещ сироп или обратното, но специално за корите на Фамилия, които са точени с нишесте това не важи.

При всички други кори, ако не се спази студено-топло, баклавата ще стане лепкаво като тесто. След като са престояли в тавата едно денонощие и са си дръпнали сиропа се подреждат в една дълбока кутия /канта от сладолед с капак/ и ако са сухи им се прави още сироп.

Прибират се в хладилника, където траят по 2 седмици.

Прочетете също

Коледни курабийки

Коледни сладки и красиви празнични сладкиши

Красиви рецепти за Коледа и Нова година, които не изискват много средства, а само желание и малко отделено време. Всеки може да зарадва близките си с тях на празниците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics