Начало / Любопитно / Бизнес / Маркетинг по време на криза
Процесът на продажби и маркетинг трябва да бъде точен и ясен за всички във фирмата
Процесът на продажби и маркетинг трябва да бъде точен и ясен за всички във фирмата

Маркетинг по време на криза

Маркетингът е процес на управление в бизнеса, който посреща, предлага и дава това, което клиента иска и то с печалба. По време на криза, този процес не е лесен, защото трябва да се осъществи с ограничени ресурси. И все пак е възможно и в голяма степен е въпрос на компетентност.

Съществуват три нива на компетентност на успешния мениджър:

  • икономическа компетентност;
  • управление на хора;
  • управление на проекти.

Способността да се откриват способни експерти и да се привличат като споделено се ръководи дейността на една фирма е успешната формула за качеството на успеха. Всичко, което помага на една фирма да върви напред, да се развива и да е печеливша, е маркетинг. Има различни форми на маркетинг – стандартни и нестандартни, като в България започва да навлиза една сравнително нестандартна форма, а именно facebook маркетинг.

За всяка фирма е изключително важно да изготви своя концепция за маркетинг, като най – важна и първа точка е стратегията. Особено за по-малките фирми, които преобладават на българския пазар, завоюването на бизнес територия е най-важна. Става въпрос за такава територия, към която по-големите играчи в бизнеса нямат интерес. Важно е малките фирми да не опитват да се правят на големи и да поддържат много администрация. Необходимо е непрекъснато търсене и подбиране на пазарни ниши и винаги да имат готовност да сменят нишата, ако някоя от големите фирми застане на пътя им. Малката фирма трябва да бъде много гъвкава и непрекъснато да търси своите предимства и да ги предлага, защото тя рядко има ресурси да защити своя бизнес в поле на големи играчи на пазара.

Процесът на продажби и маркетинг трябва да бъде точен и ясен за всички във фирмата и те напълно да си сътрудничат както в продажбите на едро, така и на дребно, защото е факт, че по време на криза продажбите са трудни.

Психологията на клиентите е такава, че те обичат да купуват, но не и да им се продава и затова все по-малко искат да влизат в директен контакт с продавачите. Нужно е оптимизиране на продажбите, свързано с преосмисляне на взаимодействието между маркетинга, хората които директно продават в самата фирма както и с нейните партньори.

Изключително важно е доброто проучване на потребностите, търсенето на подходящи клиенти, предвиждане на съответните разходи на фирмата. Разходите в повечето случаи са по-лесни за прогнозиране от приходите. По принцип приходите зависят от качеството на предлаганите продукти и услуги. Много са фирмите, които имат чудесни продукти и услуги, но успешни са само тези, които имат и чудесен маркетинг. За да си успешен предприемач е нужно да умееш да управляваш разходите си и да  можеш да прецениш възвращаемостта на своите инвестиции.

Друг важен момент е Интернет и маркетинга в него

Интернет се развива непрекъснато и бизнеса определено се прехвърля основно на негова територия. Важно е да се знаят маркетинговите методи, новите бизнес модели, методите за реклама в Интернет пространството.

Нов за България метод за реклама в Интернет е все по-популярния по света facebook маркетинг. По същество, както може би всеки може да се досети, това е маркетинг в социалната мрежа Facebook. Тази форма на маркетинг в глобалната мрежа е много популярна в световен мащаб, но у нас тя тепърва навлиза. В основата на тази му популярност е неговата висока ефективност.

Facebook маркетингът е едно нестандартно решение за реклама в Интернет, което е доста подходящо в условията на икономическа криза. Като цяло за да може да стартира един бизнес по време на криза, той трябва да има добре подготвен проект, в който е отделено централно място за маркетинг и най-вече маркетинг и реклама в Интернет.

Един бизнес проект има нужда от пари, време и поредица задачи за решаване и изпълнение. Основна цел на този проект е да постигне своите цели и задачи в определен срок, спазвайки някакъв бюджет. Този бюджет трябва да бъде много прецизно и правилно планиран, за да не се получи разминаване между срок/финансиране/задачи, което става често и може да доведе до негативни последствия. При недостиг на средства, особено за малки фирми, които започват от нулата в повечето случаи се компенсира за сметка на времето или качество и това не е печеливш вариант.

Трябва да се знае, че особено в условия на криза за да е успешен един стартиращ бизнес са важни добрата идея, отличен маркетинг и неуморна работа.

Прочетете също

Счетоводна кантора

Професия счетоводител

Натрупването на първоначален стаж е много важен момент в кариерата на един млад икономист, решил да се занимава със счетоводство. Това е най-добре да стане в подходяща счетоводна къща, където има опитни счетоводители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics