Начало / Жената днес / Дамска козметика / Масло от гроздови семки при акне и кожни проблеми
Грозд
Извличането на масло от семената на гроздето е доста трудоемко, но ценните му качества са незаменими

Масло от гроздови семки при акне и кожни проблеми

Когато купуваме грозде, винаги предпочитаме сортовете, които са без или с по-малко семки. Много хора дори не обичат да консумират този плод именно заради семките. Но гроздовите семки са източник на много ценни вещества за организма и особено за кожата. Не случайно в козметиката все повече навлиза използването на масло от гроздови семки като съставка на много скъпи и качествени кремове и слънцезащитни продукти. От семките на гроздето чрез студено пресоване по не съвсем лесен метод, се добива много ценно по своите качества масло. То се използва за масажи на лицето, особено при проблемна кожа и като хранителна добавка за регулиране нивата на холестерола при хора с повишени нива.

Как се получава масло от гроздови семки?

Гроздовите семки нямат висока масленост и затова получаването на масло от тях е доста труден процес. Обикновено при производството на вино, за което е нужен само плода, се отделят семките. След това те се сушат и се подлагат чрез специална преса на студено пресоване, при което се извлича така ценното масло. Процесът е доста бавен и трудоемък и именно затова маслото от гроздови семки е по-скъпо от други масла използвани в козметиката. За да се получи един литър масло са нужни около 2 тона грозде.

За да бъде качествено маслото е важно да се спазва технологията и да не се прибягва до ускоряване на процеса с химични вещества и консерванти.

Качествата на маслото от гроздови семки стават популярни сравнително отскоро – началото на 20-ти век, когато започва масираното му търсене в САЩ и Европа. Т. нар. гроздово масло започва да се включва в много козметични продукти, особено с медицинска насоченост при лечение на акне и някои алергични кожни прояви. Способността на маслото да преодолява възпаления на кожата и да задържа влагата в нея, го правят невероятно ценна суровина за производството на биокозметика. Биокозметиката става все по-предпочитана през последните десетилетия заради увеличаването на алергичните заболявания, които станаха един от основните проблеми на съвремието ни.

Освен локално приложение, масло от гроздови семки може да се приема и вътре, но като хранителна добавка. Вкусът му наподобява комбинация от вкус на грозде и вкус на ядки. То е леко и приятно за консумация, а освен това е много богато на Олигомерни проантоциани /ОПЦ/. Това са флавоноиди, които имат силно антиоксидантно действие, а способността им да се разтварят във вода ги прави лесно усвоими от организма.

Ежедневното приемане в минимални количества на масло от гроздови семки като хранителна добавка, доказно намалява „лошия“ (LDL липопротеин с ниска плътност)  и съответно повишаване на „добрия“(HDL липопротеин с висока плътност) холестерол в човешкия организъм.

Антиоксидантните му свойства са много ефикасни при много заболявания на нервната, имунната системи, зрението, кожата, храносмилателната и сърдечно-съдовата системи.

Освен това може да се използва и при готвене в малки количества и особено при хора със заболявания, които налагат нискомаслени диети.

Прочетете също

Цветовете на лятото в красивия маникюр

Важно е да имаме хубав маникюр, особено през лятото, когато ръцете ни са постоянно на показ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics