Начало / Технологии / Интернет технологии / Мобилните приложения промениха изцяло живота ни

Мобилните приложения промениха изцяло живота ни

Почти светкавичното развитие на технологиите през последното десетилетие промени коренно ежедневието и живота на човека. Вече живеем, работим, общуваме, пазаруваме по различен начин и това така навлиза в ежедневието ни, че вече не можем дори да си представим живота по друг начин.

Смартфоните, които до преди няколко години бяха лукс, вече са в ръцете дори на децата и стават все по-модерни, по-функционални и с все по-големи дисплеи. Постепенно дори започват да изместват лаптопите, а настолните компютри остават в историята.

Да имаш компютър в джоба или чантата, от който можеш по всяко време да извършваш всякакви функции и да задоволиш своите потребности  лесно и бързо е нещо, с което доста бързо свикнахме. Вече дори не можем да си представим живота по друг начин. За всяка наша нужда или желание вече има мобилно приложение, което ни дава възможност да извадим смартфона от джоба си и лесно и безпроблемно да ги  осъществим.

Какво обаче представляват тези мобилни приложения и кой ги създава? Рядко си задаваме този въпрос, но той не е без значение.

Мобилното приложение е всъщност този софтуер, който създава нашата  непрекъсната връзка  с мобилното устройство в джоба ни , дори когато спим. Тази странна и непрекъсната връзка между човека и мобилния му телефон става толкова неразривна, че дори вече граничи с патология. Оказва се, че повечето хора почти не могат вече без своите смартфони и те са станали част от тяхното съществуване – реално и виртуално.

Предлагането на най-различни мобилни приложения вече е толкова голямо, че понякога изборът е труден, а често надценяваме собствените си потребности дори. Желанието да имаме достъп до всичко и винаги кара много от потребителите  да пренасищат смартфоните си с най-различни приложения. Повечето от хората вече прекарват почти половината от времето си в Интернет, ползвайки своите любими приложения.

Зад изработката на всяко едно от мобилните приложения, които така улесняват живота ни обаче винаги има автор. В повечето случаи това са висококвалифицирани програмисти, които създават приложението по поръчка, а понякога и за собствено удоволствие или необходимост. Във всички случаи обаче говорим за създаване на интелектуална собственост, която има финансова измеримост. Със самото създаване на едно мобилно приложение и закрепването му на електронен носител, възниква и авторското право на неговия създател. Дори ако сте поръчител на дадено мобилно приложение и сте заплатили изработката му, ако в договора не е записано изрично, че получавате авторските права срещу определено заплащане, то си остава интелектуална собственост на своя автор. Така той може да го предоставя и на други потребители, независимо че е изработено по Ваша лична поръчка.

Голяма част от мобилните приложения се създават за да обслужват бизнеса и често стават основен фактор за  бизнес успехи и професионално израстване. До голяма степен деловата сфера на бизнеса става изцяло зависима от тях и това ги прави невероятно ценни и желани.

Факт е, че интересът към мобилните приложения расте непрекъснато и през последните години отбелязва ръст 200%.

Прогнозите са, че до 2020 година потребителите ще са склонни да отделят двойно повече средства за мобилни приложения, а бизнеса почти няма да може да се развива без тях. Мобилната комуникация и мобилните приложения ще завладеят медии, институции и бизнес като в мрежата ще се включат освен хора и много предмети за да се осигури по-точна  визуализация и информация за всеки, кото е част от Интернет пространството. За съжаление, обаче въздействията  особено върху бизнеса няма да са само позитивни. Всичко това ще бъде съпроводено от редица рискове и заплахи относно личните данни и  индивидуалния живот на отделните хора и фирми.

Прочетете също

Съвременната оптична технология успява да проследи движението на пръстите на ръцете

Виртуална клавиатура за таблет или смартфон

Виртуална клавиатура, която се проектира чрез малка технологична лазерна джаджа и е във формат на обикновен ключодържател ще ни помага да превърнем всяка гладка повърхност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics