Начало / Аз детето / Детско здраве / Морбили – усложнения и рискове
Ваксиниране на дете
Ваксината е единственото средство да предпазим детето си от Морбили

Морбили – усложнения и рискове

Морбили е т.нар дребна детска шарка, за която се смята, че в резултат на масовото ваксиниране на децата, вече е останала в миналото. Появата на огнища от морбили и то почти винаги в райони, в които задължителната ваксинация на децата се неглижира, показва огромното значение на задължителния имунизационен календар.

Какво представлява заболяването Морбили

Морбили или т.нар в миналото брусница е остро вирусно инфекцизиозно заболяване, протичащо с катарални явления и едропетнист обрив. Причинител на болестта е морбилният вирус, който е открит през 1938 год. От Ендерс и Пийблз. Това е вирус, който не е устойчив на външна среда. Предава се само от човек на човек като се отделя със секрета на носоглътката и се предава по въздушно-капков път. Възприемчивостта е много голяма, почти всеобща, но боледуват предимно децата между 4 и 10 годишна възраст.
В миналото когато не е имало ваксина, морбили е било най-контагиозното инфекциозно заболяване.

Морбилният вирус прониква през лигавицата на горните дихателни пътища и конюнктивите. Като начало предизвиква катарално възпаление, след което навлиза в кръвта и причинява постепенно увреждане на целия организъм. Засягат се главно централната нервна система, дихателната система и кожата с развитие на специфичен морбилозен обрив. Характерна е промяна на реактивността на заболелия организъм и намаляване на защитните му реакции, което води до склонност към вторична бактериална инфекция.
Обривът представлява съдови възпалителни инфилтрати с наличие на гигантски многоядрени клетки. Същите могат да се намерят и в секрета на носоглътката.

Симптоми и протичане на болестта Морбили

Инкубационният период на Морбили е от 6 до 17 дни. Самото заболяване протича с известна цикличност като се очертават три стадия:

I стадий – Катарален стадий

Този стадий трае 3-4 дни. Започва остро с повишаване на температурата, обща отпадналост, безапетитие, безсъние, хрема, суха мъчителна кашлица и често остър оточен конюнктивит. Характерно за този стадий е силна дразнимост от светлина. Температурата е постоянно висока, общото състояние увредено, често има болки в корема и диарични изхождания, повръщания. Лицето е подпухнало, с оточни клепачи, присвити очи. Гърлото и небцето са зачервени и на петна. На втория-третия ден по лигавицата на бузите отвътре на нивото на горните кътни зъби се появяват т.нар. петънца на Филатов -Коплик – до десетина на брой бели, плътни папулки с големина на маково зърно, разположени върху зачервена лигавица, несмъкващи се. С появата на обрива те изчезват, като лигавицата на това място е зачервена и оточна още няколко дни. Тези петънца имат много голямо диагностично значение, защото се срещат само при морбили.

II стадий – Екзематозен стадий

Обикновено след третия-четвъртия ден се получава влошаване на състоянието със сериозно покачване на температурата . Веднага след това се появява обрив. Той започва зад ушите и в първият ден обхваща лицето и шията, на втория ден се разпространява по тялото, а на третия ден вече засяга и крайниците. Обривът е характерен: Отначало се появяват леко надигнати петънца, които бързо увеличават размерите си, имат подчертана тенденция към сливане и са с ярко червен цвят. Кожата между отделните петна е непроменена и има изглед на географска карта. След два-три дни обривът започва обратното си развитие, като избледнява постепенно и се получават кафеникави пигментации. След 5-6 дни и те изчезват като на места главно около устата и по лицето има фино, дребно трицевидно лющене на кожата.

Екзематозният стадий трае от три до пет дни. Общото състояние е увредено, шийните лимфни възли са увеличени, сърдечната дейност е ускорена, долавят се свиркащи хрипове в белите дробове. Често има и признаци на остър ларингит с пресипналост на гласа. У по-големите деца се наблюдават повръщане и диарични изпражнения.

III стадий –Реконвалесцентен стадий

Започва с нормализиране на температурата, възстановяване на общото състояние и изчезване на обрива. Често въпреки подобрението се наблюдава липса на апетит , лесна уморяемост и отпадналост доста дълъг период. Обикновено ако няма усложнения Морбили трае 10-12 дни.

Усложнения и рискове при Морбили

За съжаление Морбили е инфекциозно заболяване, при което се наблюдават твърде чести усложнения, които могат да доведат до трайни увреждания на организма. Най-чести са усложненията, засягащи дихателната система. Обикновено се касае за вторична бактериална инфекция под формата на ринити, трахеобронхити или пневмонии, плеврити. Драматично протича морбилозният субхордален ларингит /псевдокруп/, който настъпва внезапно, обикновено нощно време с явления на ларингиална стеноза и асфикция и изисква спешна медицинска помощ.

Усложнения настъпват и в другите органи и системи – лимфаденити, пиелити, нефрити, ендо- и миокардити, блефарити, кератити, отити. В устната кухина, особено у по-малките деца, е честа появата на соор, катарални или улцерозни стоматити.

Най-сериозни са усложненията от страна на нервната система. В разгара на болестта почти винаги са налице симптомите на мозъчно дразнене – неспокойствие, възбуда, главоболие, бълнуване, мускулни потрепквания. Морбилозният енцефалит е усложнение, което се явява обикновено около от 8-14-ия ден от началото на болестта и протича тежко с картината на церебрална кома, мозъчен оток и чести остатъчни явления. Ако болното дете получи гърч, трябва незабавно да се хоспитализира и да се наблюдава активно.

Необходимо е ранното извършване на лумбална пункция, която в случая има важно диагностично и терапевтично значение.

С по-добра прогноза са следморбилозните менингити, миелити и полиневрити, но те също са неприятни усложнения, които водят до трайни увреждания.

Обикновено след преболедуване се изгражда траен пожизнен имунитет. Повторни заболявания се наблюдават изключително рядко.

Основното средство за профилактика и борба с Морбили е ваксиниране на децата. Според имунизационния календар на Република България у нас ваксината е задължителна и се прилага на 13 месечна възраст и реимунизация на 12 години. Само тoва е начинът, това толкова сериозно заболяване, което е с почти масова възприемчивост, да не оставя трайни последици в детския организъм.

Прочетете също

Тиквени семки и тиква

Тиквени семки в нашето меню

Тиквените семки са ценна храна, която трябва присъства ежедневно в менюто ни и не бива да я пренебрегваме. Чрез редовната им консумация може да си спестим приема на редица лекарства и да се предпазим от едни от най-честите заболявания..

Един коментар

  1. Защо при наличие на епидемия не се ваксинират бебетата, а трябва да се изчака навършване на 13 месечна възраст? Нали те са най-застрашени…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics