Начало / Семейство / Празници / Нашата трапеза на Бъдни вечер
В някои краища на България Бъдни вечер се нарича Малката Коледа
В някои краища на България Бъдни вечер се нарича Малката Коледа

Нашата трапеза на Бъдни вечер

Един от най-тачените празници от българското семейство е Бъдни вечер. Дори в годините когато вместо дядо Коледа  децата чакаха дядо Мраз и Коледа не беше толкова популярен празник в България, на Бъдни вечер винаги трапезата беше по християнските правила. Няма дом, в който този празник да не е почитан и да не се спазва традицията.

Бъдни вечер е винаги на 24 –ти декември и на него вечерта семейството се събира на масата и традиционно вечеря постни ястия, които са нечетен брой. Масата трябва да бъде с много ястия за богата и щастлива следваща година в дома.

Бъдни вечер е денят преди Коледа и е последния ден от Коледните пости. По традиция в много краища на България през деня се принася в жертва прасе, което е гледано цяла година за тази цел. Месото му обаче не се консумира никога преди Коледа.

Постни ястия за Бъдни вечер
Постните ястия на Бъдни вечер се приготвят у дома от стопанката на къщата.

Вечерта преди Коледа трапезата винаги е постна и богата на традиционни постни ястия: боб, постни пълнени чушки с ориз, постни сърми от кисело зеле или лозови сърми, ошав, плодове и ядки и т.н. Много важен елемент от трапезата е постната пита, която е добре да бъде украсена по специфичен начин с монограма на Христос, който се прави от тесто. Обикновено питата на Бъдни вечер е първото ястие, с което всъщност се открива вечерята като най-възрастния член на семейството я разчупва и раздава. Ако в семейството има неомъжено момиче, то отделя първия си залък и го слага под възглавницата си през нощта срещу Коледа и така може да сънува своя бъдещ съпруг. Смята се, че нощта след Бъдни вечер срещу Коледа е време за гадания и предсказания.

Не е добре веднъж седнали на трапезата, членовете на семейството да стават и да ходят изправени. Ако това се наложи, трябва да се движат приведени, а когато вечерята приключи, масата се оставя не раздигната до следващия ден.

Как да подредим трапезата за Бъдни вечер?

Най-хубаво е ако имате покривка с типично български мотиви, която да застелете на масата за Бъдни вечер.

Покривка за маса
Традиционните български мотиви на покривката създават неповторим уют на Бъдни вечер

По средата на масата е добре да бъде постната питка, а на нея да бъде забодена свещ. В постната питка предварително домакинята е замесила пара, която ще се падне на най-големия късметлия в дома. Затова преди да разчупи питата, главата на семейството я завърта 7 или 9 пъти така както е на  масата.

Хубаво е всяка домакиня да има точно определени съдове в битов стил, които да ползва само на Бъдни вечер и така вечерята ще бъде още по- тържествена.

Ако боба е в глинено гърне, а ушава е в традиционни български гювечета, масата ще бъде много по-различна, а това придава особен чар на празника.

Добре е да сложите на масата и мед за да бъде сладък живота на цялото семейство.

Домакинята сама подбира броя на ястията, които ще сложи на масата и ги подрежда по свой вкус. Ако избере да бъдат 7, това символизира броя на дните на седмицата. Ако реши да са 9, то в дома може да има ново начало или нов живот през следващата година.  Задължително на трапезата трябва да има кромид лук и чесън. Кромид лук се слага за да бъде годината богата на имане. Колкото е броя на люспите му, толкова повече ще бъде имането. Чесънът на масата  пази дома от зло.

Чесън и мед на трапезата
На трапезата трябва да има мед за сладък живот и чесън, който да пази от зло

В някои краища на България Бъдни вечер се нарича Малката Коледа, но както и да  го наричаме това е най-хубавият семеен празник и най-почитания във всяко семейство.

Прочетете също

Снежанка

Красиви и весели в новогодишната нощ

Новата година винаги свързваме с нови надежди и досега несбъднати мечти. Очакваме тя да бъде по-добра от предишната, а от това как ще я посрещнем, може би зависи каква ще бъде наистина. Нека се подготвим за нея!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics