Начало / Вкусно / Нашият шаран за Никулден
Никулден
Никулден е всяка година на 6-ти декември

Нашият шаран за Никулден


Никулден е празник, който се почита във всеки дом като се спазва традицията на този ден на трапезата да има риба. Приготвена по различни начини в зависимост от вкусовете и обичаите в различните райони на България, рибата е винаги основно ястие на 6 декември – Никулден, а  най-предпочитаната риба е шарана.

Според  вярвания шаранът е спасил от гибел Св. Никола като се е жертвал за него, запушвайки с тялото си дупката на потъващата му лодка. На Никулден всъщност приготвянето на шаран е своеобразен ритуал на жертвоприношение към светеца, съпроводено от надежда и молитва за по-богат живот и здраве. Смята се, че е добре шаранът за Никулден да е пресен и да има много люспи.

Как да приготвим шаран за Никулден?

Пълнен шаран с ориз и орехи за Никулден

Необходими  продукти:

Голям около 3 кг. шаран , 4 връзки магданоз, мащерка, ½ чаша ориз, 3 глави кромид лук, 1 кафена чаша зехтин или олио, 100 г. стафиди,  100 гр. счукани орехи, 200 г. маслини и 2-3 л. червен пипер

Начин на приготвяне:

Предварително нарязаните продукти се задушават в мазнината няколко минути. Последно се добавя ориза като и той се задушава около 5 минути. След това сместа се отстранява от печката и се добавят всички подправки, счуканите орехи, стафидите, маслините и сол на вкус. Така сместа за напълване на шарана е готова.

Шаранът се почиства от люспите, измива се хубаво и се осолява. След  това се напълва с плънката и с голяма игла и подходящ конец се зашива. Поставя се в тава и се сипва  около 800 мл. вода. Цялата тава се покрива с фолио и се слага във фурната за да се опече на около 200 градуса. За 40-50 минути шаранът е вече готов и може да бъде поднесен на Никулденската трапеза. 

Шаран в тесто / Рибник/ за Никулден

Необходими  продукти:

1 цял шаран около 2 кг., 2 домата, 2 чушки , 2 кубчета зеленчуков бульон, 150 мл. олио, 6-7 глави лук, 150 гр. счукани орехови ядки, 1 с. л. червен пипер и 1 с.л. чубрица.

1кг. замесено с мая тесто

Начин на приготвяне:

Ситно нарязваме лука и го запържваме в мазнината. Прибавяме нарязаните на кубчета чушки домати. След като сместа омекне и се задуши я сваляме от огъня и прибавяме кубчетата зеленчуков бульон, червения пипер и чубрицата и счуканите орехи.

Шаранът почистваме от люспите, измиваме го и го осоляваме отвътре и отвън. След това го напълваме със сместа и го зашиваме старателно.

Замесваме най-обикновено тесто около 1 кг. Разделяме го на две части. Всяка от тях разточваме на сравнително дебела кора. Едната тестена кора поставяме в намазана с мазнина тавичка. Върху нея се поставя напълнения шаран и след това се покрива с другата. Оформя се тестото отгоре върху шарана и се  прави декорация, която се доближава до вида му под тестото. След това се намазва с мазнина и се слага да се пече в умерена фурна около 2часа и 30 минути.

Определено Никулденския шаран е доста здравословна храна. Като цяло месото от риба е изключително здравословно и не случайно народите, чиято основна храна е риба  и рибни продукти почти не страдат от сърдечно-съдови заболявания.  От Никулденската трапеза няма как да ви стане тежко, защото рибата се усвоява много по-лесно от организма. Тя съдържа по-малко съединителна тъкан в сравнение с всички други меса.

Не забравяйте да спазите традицията и да не прибирате масата на Никулден до следващия ден. Вземете си и една люспа от шарана и я приберете в портфейла . Тя ще ви носи късмет и пари през годината.

Прочетете също

Тиквени семки и тиква

Тиквени семки в нашето меню

Тиквените семки са ценна храна, която трябва присъства ежедневно в менюто ни и не бива да я пренебрегваме. Чрез редовната им консумация може да си спестим приема на редица лекарства и да се предпазим от едни от най-честите заболявания..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics