Начало / Аз детето / 0 - 3 години / На децата не трябва да се дават пържени храни
Детето обича картофки
Колокото и да са им фкусни пържените картофки, те са много вредна храна за тях

На децата не трябва да се дават пържени храни

Пържените храни са изключително вредни за децата. Те съдържат химическо съединение, което се получава в резултата на промяната на структурата на мазнините при загряване над 190 градуса по време на процеса на пържене. Това химично съединение се нарича Акриламид и участва в състава на полимер, от който всъщност се произвеждат пластмасовите опаковки, някои лепила, бои, смоли и почистващи препарати.

Последни изследвания са доказали, че съединението Акриламид може да предизвика генни мутации вследствие увреждане генетичния материал на клетката, а освен това има силно канцерогенно действие. Прекомерното хранене на децата с пържени храни може да провокира ракови заболявания на храносмилателната система. Установено е, че при пърженето в резултат на високата температура и промяната на структурата на самите мазнини от интензивния процес, се отделят свободни радикали. Тези свободни радикали представляват молекули с висока енергия и са изключително вредни за физиологичните процеси в човешкия организъм. Те са в състояние да доведат до сериозни генетични промени в клетката, особено ако се прекалено много.

За децата е абсолютно недопустимо да се хранят с храни, които са подложени на подобна обработка. Не случайно през последните години лекари и здравни организации алармираха и подеха инициатива за абсолютна забрана на пържени храни в детските градини и училищните столове. Въпреки това все още не е напълно прекратено предлагането на децата по заведенията пържени храни.

Много родители също си позволяват да купуват на децата си чипсове, приготвят пържени филийки за закуска, мекици и т.н.

Звучи стряскащо, но всички лекари и СЗО са категорични, че децата не бива да се хранят с пържени храни. Всички обичаме пържените картофки, пържоли и какво ли още не, но дори и възрастните трябва да ограничим пържените храни до най-много един път на 10 дни и винаги да пържим сами това, което ядем във фритюрник с ограничение на температурата до 190 градуса. Повечето от съвременните фритюрници имат това ограничение.

Друг съвет е да се пържи предимно с кокосово масло или други мазнини, които са богати на наситени мастни киселини, които са с по-висока устойчивост на загряване.

Винаги сменяйте мазнината и ако я оставите случайно за 1-2 дни, трябва задължително да се съхранява на студено и тъмно, най-добре в хладилник.

Никога не хранете дете под 3 годишна възраст с пържени храни.

Прочетете също

Сенна хрема в градски условия

Ако страдате от сенна хрема, има неща за които не знаете и в тази статия, може да ги научите. Защо в градовете хората по-често страдат от сенна хрема, отколкото тези по селата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics