Начало / Семейство / Празници / Нова година – с какви чувства я посрещаме
Новогодишен часовник
Минути преди 12 часа и настъпването на Нова година, всеки си пожелава нещо. Нека то се сбъдне!

Нова година – с какви чувства я посрещаме

Всяка година на 31-ви декември тръпнем в очакване да посрещнем поредната Нова година и това е един от най-красивите празници навсякъде по света. Настроението винаги е карнавално, празника богат на светлини фойерверки и какви ли не ярки ефекти. Шампанското е задължително, а настроението винаги неописуемо. Защо е така? С какво свързваме този празник и защо толкова му се радваме като всяка изминала година фактически намалява с един миг нашият престой на Земята. Защо е тази еуфория, която явно е човешка потребност, която датира от векове?

Според много от психолозите този начин на отбелязване на Нова е година е своеобразен ритуал за един сполучлив преход от една в друга година, придружен с надеждата, че следващата година винаги е по-добра от предходната. Повечето от хората имат склонност да приключват годината с равносметка от постигнатото и планират следващата Нова година, а това е някакъв тип осъзнаване точно през новогодишните минути на преход.

Бурното и еуфорично посрещане на Новата година е ритуал наложен от древни човешки традиции с цел да направи прехода от едната в другата година по-сполучлив. Колкото по-бурно, празнично и шумно посрещнем Нова година, толкова по-добра и изпълнена с успехи и надежди ще бъде тя.

Нова година винаги е много красив празник. Посрещането й прави хората добри и щастливи. Те са склонни да дадат воля на най-положителните си чувства и това почти винаги е съвсем искрено. Всички си пожелават само хубави неща и някак лошото остава някъде далеч в отминалата година и няма никога да се върне. Поне така вярваме в този кратък момент на преход.

Посрещането на Нова година по цял свят се подготвя почти цял месец преди това като се украсяват с тържествена украса, светлини и ефекти цели градове. Надеждата, че всяка Нова година носи по-добро за всички хора по Земята прави този празник най-старият в света, празнуван още преди 4 хиляди години.

Хиляди цветни Фойерверки осветяват небето на Нова година. Още от древни времена, хората са смятали, че огънят гони демоните и злите сили. Затова са и традиционните пръчици с бенгалски огън, които палим у дома всяка година.

Всяка година в последните минути на изтичането й, всеки от нас се зарича през следващата да промени някои неща и си поставяме цели, твърдо решими да  ги постигнем. Често правейки това се осланяме повече на самата надежда и късмета през идващата Нова година, а по-малко на самите себе си. Именно затова не винаги успяваме да изпълним своите обети. Не бива да си обещаваме неща, които предварително знаем, че не можем да изпълним. Така обещаното ще бъде в рамките на собствените ни възможности когато го изпълним ще бъдем доволни от себе си и от годината, която изпращаме. А надеждата, че следващата ще бъде по-добра ще съществува винаги, но удовлетворението от предишната ще ни прави още по-щастливи на празника.

Честита Нова година!!! Бъдете здрави и щастливи!!!


Прочетете също

Снежанка

Красиви и весели в новогодишната нощ

Новата година винаги свързваме с нови надежди и досега несбъднати мечти. Очакваме тя да бъде по-добра от предишната, а от това как ще я посрещнем, може би зависи каква ще бъде наистина. Нека се подготвим за нея!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics