Начало / Университет / Образование във Великобритания
Всяка година хиляди български студенти отиват да учат в Обединеното кралство
Всяка година хиляди български студенти отиват да учат в Обединеното кралство

Образование във Великобритания

Всяка година хиляди български студенти отиват да учат в Обединеното кралство. През 2011 г. почти 10 000 българи се записаха в британски университети, а от тях над 9000 бяха приети за бакалаври.От 2012 г. таксите в британските университети се увеличават от 3700 на 9000 лири годишно за бакалавърските програми, но въпреки това няма отлив на български кандидати.

Преподават се огромен брой специалности от медицина, право, счетоводство и архитектура до изкуства, медии, хуманитарни и точни науки и стопанско управление.

Образованието в Обединеното кралство и придобиването на британска квалификация е дългосрочна инвестиция, тъй като е много ценно да се живее и учи в страната. Можете да използвате престоя си, за да усъвършенствате английския си език, да работите, да завържете нови приятелства или да установите делови контакти.

Препоръчително е първо да проверите дали можете да кандидатствате за специална стипендия по линия на програмите на Министерството на външните работи.

Ако това е невъзможно, можете да се заинтересувате къде се кандидатства за заеми, безвъзмездни помощи и други възможности за завършите избрания от вас курс на обучение.

Във Великобритания има няколко вида програми, които студентът избира, като получава и различна по стойност диплома.

Honours degree – задълбочено изучаване на един предмет в продължение на три години;

Jоint Honours degree – два предмета в продължение на три-четири години;

Hombinidet Honours degree“ – три или повече предмета в продължение на три-четири години;

Ordinary degree – няколко предмета за три години; обучение в продължение на четири години, едната от които е стаж.

Honours degree е  най-близка до българската система. Практиката показва, че е и  най-търсена програма. През последните години обаче българите проявяват интерес и към програмата „сандвич“ и тя е най-подходяща за младежите, които владеят отлично още един чужд език освен английски. При тази програма те провеждат обучението и едногодишния стаж както в Обединеното кралство, така и в друга европейска държава.

Хиляди са курсовете за висше образование, сред които можете да направите своя избор. Можете също така да изберете курс за британска степен и в България.

Разнообразен е също така изборът на курсове за следдипломна квалификация.

Всеки университет поставя свои изисквания към кандидатите. Подробна информация за това може да се намери на страницата на всеки ВУЗ в Интернет. Като общо правило обаче важи изискването младежите да са завършили средно гимназиално образование. Нашата система покрива изискванията на английските университети за общообразователен минимум. Освен това кандидатите трябва да докажат отлични познания по английски език. Това става или чрез полагане на входен тест по езика, или чрез показване на официален езиков сертификат. Такива са дипломите IELTS, сертификатите на „Кеймбридж юнивърсити“ или TOEFL.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics