Начало / Аз детето / 0 - 3 години / Обувките за малкото дете
Детски обувки
За детето е от изключителна важност обувките да са удобни

Обувките за малкото дете

С огромно желание и обикновено доста бързаме с първите обувки на бебето. То все още не е проходило, но вече има обувки! Това е грешка, която правим само от желание то да порасне бързо, да има всичко, което го прави вече  като нас, големите. Обувайки обувки на бебето преди то да е проходило обаче е лоша услуга, която му правим, защото то няма нужда от тях и напротив, те доста му пречат като го ограничават и стискат, а понякога дори забавят прохождането. Едни по-плътни чорапки са много по-добрият избор за бебето, което вече стъпва на крачетата си, но все още не е проходило. През топлите летни дни дори може да го освободим и от чорапите. Та нали то не може да ходи и дори да прави леки стъпки с наша помощ, го прави преди всичко у дома.

Това, което трябва да знаем за крачетата на своето бебе е, че до навършване на 1 годинка неговите ходила са плоски, а оформянето на сводовете на стъпалата започва чак към 3-тата годинка. В никакъв случай плоскостъпието не се отразява на неговата физическа активност и не бива да притеснява родителите. 

Бебешки обувки

Избора на подходящи първи обувки за малкото дете е от първостепенна важност за оформянето на неговото краче, което започва с прохождането и продължава понякога до 10 годишна възраст. Първите обувки е най-подходящо да се купят на бебето веднага след прохождането като е много важно да бъдат меки и удобни, от естествена материя.  

Грешка е  избора на обувчици с  релефни стелки с идеята за правилно оформяне на ходилото.  Много важно е обувката да бъде удобна на бебето и да пасва идеално на малкото краче, което всъщност е с плоско стъпало. То трябва да може свободно да си мърда пръстчетата в нея като в никакъв случай не бива да му е голяма, защото няма да се чувства стабилно и лесно ще пада.

Обикновено добрите производители изработват детските обувки с висока горна част и твърда петичка, които спомагат пазенето на равновесие от детето. Високата горна част погрешно се смята, че е за да поддържа глезените.Всъщност идеята е обувките на детето да не могат лесно сами да се събуват, а не от ортопедична гледна точка. Когато детето ходи стабилно и вече има нужда от обувки, то и глезените му са достатъчно стабилни за да поемат тежестта на тялото му. Подметките трябва да са меки, а петата по-твърда за да може крачето да се намести добре в обувчицата.

Тъй като стъпалото на детето расте бързо вероятността обувките бързо да умалеят е голяма, но не бива да се изкушаваме и да купуваме по-голям номер. Допуска се разлика само от 6-10 мм между стъпалото и подметката и не бива да се забравя, че ходейки детето премества крачето си напред в обувката. Всяко по-голямо отклонение ще направи обувката неудобна и ще се отрази на сигурността на детето.

Дори когато намерите най-удобните обувки за малкото прохождащо дете, не забравяйте, че те са за навън. У дома е най-добре да ходи с чорапки с дебелина в зависимост от сезона, а през лятото е подходящо максимално крачетата да бъдат боси. Ходенето на босо е много полезно за детето, но задължително трябва подът да бъде обезопасен като хлъзгавост и остри предмети.

Удобни детски обувки
Когато обувките са залепват са лесни за обуване от детето

Обувките на детето обикновено умаляват на  за 3-4 месеца до 3-годишна възраст, а в периода 3-6 години – на около 6 месеца. Винаги когато купувате обувки на детето си или го водете със себе си и пробвайте и то добре, или задължително носете със себе си добре направен шаблон на крачето. Когато налагате шаблона  върху подметката ,отпуснете един сантиметър отзад или отпред и тогава вече може да сте сигурни в размера. Избягвайте дебели и твърди подметки, а колкото е по-лека обувчицата, толкова е по-удобна за детето. Не пестете пари за обувки на детето си, защото от това зависи до голяма степен неговата стабилност и сигурност.Детските обувки трябва да са меки, еластични, леки, от естествена материя и точни на размер. Само така детето ще се чувства комфортно, ще се движи активно и ще бъде щастливо.

Прочетете също

Кавга между родители

Семейната атмосфера влияе на психиката на детето

Да станеш родител не е толкова трудно, но много по-трудно е да бъдеш добър родител. Семейството е било и ще си остане основна клетка на обществото и колкото и да е трудно, всеки трябва да положи нужните усилия за съхранението му като такава

Един коментар

  1. Първите обувки наистина са важни,а и като прибавим това, че в днешно време почти никоя майка не си гледа детето 2 години, а го дава на ясла след първата годинка, когато е проходило, определено трябва да обърнем внимание на първите обувки. Бих прибавила и това, че трябва да са лесни за обуване, за да може в един момент само да се обува. Едва ли в яслата ще обръщат внимание на всяко дете…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics