Начало / Семейство / Проблеми в семейството / Общуването на съвременният човек е в криза
Общуването в съвременното общество става все по-затруднено, въпреки развитието на комуникациите.
Какво е нужно за да започнем да общуваме помежду си

Общуването на съвременният човек е в криза

Вървим по улиците и виждаме хора с вглъбени в себе си с лица, които изразяват неудовлетворение и недоволство почти от всичко наоколо. Ако се замислите, ще видите, че дори не си спомняте от кога не сте срещали човек, който да Ви поздрави непринудено, просто така, и да ви се усмихне. Толкова ли са нещастни хората и дали наистина само икономическата криза и проблемите произхождащи от нея са причина за тази неудовлетвореност на повечето от хората. Едва ли…..!

Една от основните причини е тази, че хората все по-малко общуват помежду си. По принцип човекът е социално същество и когато по една или друга причина загуби социалните си умения, започва да се чувства самотен и нещастен. Това го изпълва с тревожност и впоследствие води до депресивни състояния, които пък от своя страна провокират други сериозни заболявания. Това е един порочен кръг, който става вече характерен за нашето съвремие.

Постепенно губим социалните си умения като прекарваме повече време пред компютъра вместо с приятели. Ставаме егоисти, интересуващи се само от своите собствени интереси и общувайки и чувайки само своите собствени мисли. Мълчим дори в семейството си, защото търсим тишина и спокойствие, дразним се и не искаме да чуем какво мислят и ги вълнува другите около нас. Съвременният човек става все по-голям егоист и това го прави нещастен без да го осъзнава напълно.

Загубата на умение за общуване, обаче неминуемо се отразява и на успешната реализация в професията и изобщо в живота, което допълнително усложнява ситуацията. Социалните умения на човека са в основата на неговият живот и това е заложено в неговата природа. Не е възможно без тях да се реализираш, да имаш добра работа и щастливо семейство. А именно това са нещата от живота, които могат да направят повечето от хората щастливи и да ги накарат по-често да се усмихват.

Необходимо е да си дадем сметка за необходимостта от социални умения и за това до колко липсата на ефективно общуване ни пречи и да се постараем да се научим да общуваме и да го правим по-често и то като започнем от най-близките си – в семейството. Липсата на общуване и нежеланието дори за малко усилия в тази насока, често води до разбиване на дълги и стабилни бракове и последващи страдания на всички техни членове.

Какво е нужно за да започнем да общуваме помежду си? Как да развием социалните си умения?

Преди всичко да осъзнаем, че имаме огромна нужда от това. От това имат нужда и хората около нас. Общуването по Интернет и социалните мрежи не е общуването, от което имаме нужда и трябва да го сведем до минимум.

Необходимо е да се научим да общуваме ако не умеем и да научим на това и децата си. Социалните човешки умения, които са задължително условие за неговото благополучие и щастие могат да се придобият с минимални усилия.

Основните правила и условия за правилно общуване са:

  • Да излезем от порочният кръг на собственият си свят и егоизъм и да погледнем около себе си. И другите хора са като нас и никой не е съвършен.
  • Да се постараем да се научим да слушаме събеседника си, а не само да говорим. Общуването е участието в някаква степен в живота на друг човек и допускането му в своя.
  • Да се отърсим от огромното недоверие и страх от всичко и всички около нас. Да погледнем по-положително на околния свят и заобикалящата ни действителност.
  • Да се научим да разпознаваме хората, с които общуването ще ни даде по-голямо удовлетворение и да им отделим повече време. Да им се доверим, за което да получим тяхното доверие.
  • Да не гледаме на общуването като на средство само и само за материално или някакво друго комерсиално благополучие.
  • Да не избягваме срещите с хора и минимум време да оставаме сами. Разбира се, че всеки човек има нужда да остава известно време сам с мислите си, но това не бива да става начин на живот.
  • Да свикнем с мисълта, че хората около нас са различни по между си, както и от нас самите и трябва да ги приемем такива каквито са. Те никога не могат да мислят и говорят точно като нас и именно в това е смисълът на общуването. Общуването е средство за размяна на опит и мисли, при което човек малко или повече се усъвършенства като личност и добива увереност, постига резултати и се чувства доволен от това.

И накрая … усмивката също е много мощно и положително средство за общуване. Понякога тя може да каже много повече от безброй думи, да създаде доверие, да освободи напрежение, да спечели приятели. Усмивката е най-ценния и истински начин за предразполагане на човека срещу Вас. Тя е средство, което трудно се фалшифицира и дава много искреност и топлина в човешкото общуване.

Прочетете също

Щастие и любов

По какво да познаем подходящата жена за успешен брак

Много често улисани в ежедневните си задължения мъжете не забелязват, че най-подходящата жена за тях е непрекъснато пред очите им, но те просто не я виждат, защото тя не е

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics