Начало / Аз детето / Опасна ли е детската шарка Варицела и за кого
Дете болно от Варицела

Опасна ли е детската шарка Варицела и за кого

Варицелата е детска шарка, на която сме свикнали да гледаме като на едно съвсем обикновено и задължително препятствие, част от израстването на детето.

Ако питаме нашите баби, те ще кажат: „Детските шарки трябва да се изкарат!

Звучи почти задължително, но всъщност не е така. Вече доста от т. нар. детски шарки не се карат от децата, защото съществуват ваксини.

Варицелата е детска шарка, която е все още едно масово явление и всяка година хиляди деца се покриват със сърбящите и пълни с течност пъпчици-мехурчета, а повечето от майките дори са доволни от заразяването, защото „Трябва да я изкарат!„

Какво всъщност представлява Варицелата и дали е толкова безобидна?

Варицелата е остро вирусно инфекциозно заболяване, което е изключително заразно. Причинител е т. нар. варицелен вирус, който спада към групата на херпес-вирусите и се намира в характерните за заболяването пъпчици във вид на мехурчета, пълни с течност. Повечето от децата преболедуват от Варицела в детската градина и училище, където заразяването става най-лесно. Пренасянето на варицелният вирус става по въздушно- капков път, а входна врата са лигавиците. Заразяването става от дете на дете като здрави заразоносители няма. Инкубационният период на болестта е 21 дни, а отделянето на вируса от болното дете става в последния ден от инкубационния период и по време на боледуването до момента на покриване на всички пъпчици с корички. Вирусът се отделя със секрета на носоглътката по време на говорене, кихане и кашляне. Възприемчивостта е много голяма. Вирусът прониква обикновено по въздушно капков път през лигавицата на горните дихателни пътища и по-рядко през конюнктивите и там се размножава. След това навлиза в кръвта и причинява характерен обрив, дължащ се на т. нар. балонна дегенерация на епидермалните клетки, като се размножава и в съдържимото на образувалите се мехурчета.

В някои случаи, макар и по-рядко вирусът може да проникне и във вътрешните органи – слезка, черен дроб, бъбреци и др., където също причинява подобни везикулозни промени както по кожата. Такова проникване е вид усложнение, което не бива да се подценява, защото при проникване на вируса в белите дробове, например се развиват пневмонии, причинени пряко от действието на вируса. Възможно е и проникване на вируса в нервната система и възпалителни промени с околосъдови клетъчни натрупвания, които стават причина за сериозни усложнения и менингит.

Дори и редки усложненията на Варицелата не са никак за пренебрегване и е добре всеки да бъде информиран за тях. Обикновено усложнения се проявяват когато имунната система на детето е много слаба. Преболедуването на Варицела в по-зряла възраст почти винаги е далеч по-тежко, отколкото в детската. Именно затова повечето родители предпочитат децата да се заразят и да преболедуват инфекциозното заболяване по-рано. Често много от тях не знаят за възможните усложнения и дори умишлено създават контакти между здрави и болни деца.

В детските заведения и училищата медицинските специалисти се стремят да ограничат максимално разпространението на заболяването и предотвратяването на епидемии от Варицела, които са най-чести през пролетта и през есента. Въпреки това почти всички деца преболедуват от тази детска шарка, защото въпреки, че съществува ваксина за нея, тя не е включена в Имунизационния календар и дори не се внася в България.

По време на самото боледуване организма на всяко дете образува антитела срещу вируса и така си създава траен имунитет. През последните години обаче има случаи на повтаряне на заболяването при едно и също дете.

Варицелата е силно заразно инфекциозно заболяване, което не е съвсем безобидно и може да причини усложнения както при децата, така и при възрастни, които не са я преболедували. Погрешно се смята, че не е нужно да се ваксинират децата и че процентът от усложнения е сравнително малък на фона на доста скъпата ваксина.

В много страни на Европа децата се ваксинират от години против Варицела, а очакванията са, че за в бъдеще и у нас ще се регистрира и влезе в употреба комбинирана ваксина за рубеола, морбили, заушка и варицела.

За сега обаче когато няма как да ваксинираме децата си, трябва да знаем, че не бива да ги заразяваме умишлено, защото няма безобидно заболяване и никога не се знае дали точно нашето дете няма да бъде засегнато от усложненията, които варицелният вирус е в състояние да причини.

Прочетете също

Сенна хрема в градски условия

Ако страдате от сенна хрема, има неща за които не знаете и в тази статия, може да ги научите. Защо в градовете хората по-често страдат от сенна хрема, отколкото тези по селата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics