Начало / Жената днес / Женско здраве / Татуировки – колко опасни са те?
Винаги добре трябва да помислим преди да отидем да ни направят татуировка
Винаги добре трябва да помислим преди да отидем да ни направят татуировка

Татуировки – колко опасни са те?

Модата си е мода, но трябва да се знае, че всяко нарушаване на целостта на кожата и лигавиците е свързано с възможност за развитие на кожни инфекции, причинени най-често от бактерии /стафилококи, стрептококи и др./. Причина за това може да бъдат както лошата хигиена и работа с нестерилни материали в ателието за татуировки, така и не доброто ниво на личната хигиена на човека с пресни татуировки. Този тип инфекции са видимия риск, те се проявяват непосредствено след манипулацията и логично се свързват с нея. Без да се омаловажава тяхното значение, трябва да се подчертае, че „невидимите“ вирусни инфекции, някои от които се доказват едва след години, са истинската опасност, застрашаваща не само здравето, но и живота.

Заболявания като СПИН, хепатит В и хепатит С се причиняват от вируси, предавани по кръвен път, което означава, че всяко убождане с нестерилна игла, използвана  преди това при носител на някои от посочените вируси, крие риск от инфекция. Смята се, че опасността от хепатит В е най-голяма във връзка с голямата издържливост на вируса и поради факта, че за да се зарази човек, е достатъчно минималното количество от 0,00004 мл. кръв, съдържаща вируса. Срещу СПИН и хепатит С обаче все още няма ваксини. Американският червен кръст, например, препоръчва като профилактична мярка срещу посочените инфекции до 1 г. след направени татуировки да не се дарява кръв, защото тя може да бъде опасна за човека, на когото ще бъде прелята. На практика това означава,че всеки, който е решил да се си направи една или повече татуировки, в продължение на година след това не може да бъде сигурен, че не е заразен с хепатит С или СПИН.

Прочетете също

Необходимо е да се изследват две последователни серумни проби за антитела в интервал от най-малко 14 дни

Бременност и рубеола

Рубеолата е вирусно заболяване, което е много опасно в първите месеци на бременността и ако бременната жена е била в контакт с дете или болен от рубеола е необходимо да се направят изследвания, които да докажат, че няма увреждане на плода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics