Начало / Моят дом / Двор и градина / Отглеждане на орхидеи
Орхидеи
Красиви и нежни, орхидеите са и капризни цветя

Отглеждане на орхидеи

Орхидеята се смята за доста капризно и трудно за отглеждане цвете. Същевременно красотата и изяществото му го прави от най-желаните. Митовете, че орхидеите се хранят с отрицателна енергия и виреят там където има неразбирателство са абсолютно несъстоятелни. Истината е, че всъщност не е толкова трудно да си отглеждате орхидеи, но само ако се придържате към някои основни правила. Всичко е въпрос на грижи и опознаване на цветето.

За по-неопитните любители на орхидеите, е препоръчително да започнат отглеждането като си закупят вече цъфтяло цвете или такова, което в момента цъфти. Много важно е в каква саксия се отглежда орхидеята. Съдовете от глина не са подходящи за орхидеите, защото тези цветя са много влаголюбиви, глината спомага за бързо изпаряване на влагата. За предпочитане са пластмасови съдове, а ако са леко прозрачни е още по-добре, защото светлината ще достига и до корените на растението.  Желателно е саксията да има отвори не само отдолу, а и от страни.

Почвата трябва да бъде водо- и въздухо- пропусклива. За тази цел е добре да се подбере почва от борова гора, примесена с блатен мъх и малко дървени въглени.Удачно е и да се приготви смес от дървесни кори, мъхове и по едри торфени парченца( 2:2:1).  Не е толкова трудно сместа да се приготви. В цветарските магазини продават и специални течни торове, които могат да се използват, но много внимателно, защото при по-висока концентрация може да загубим цветето. Орхидеята е много влаголюбива по принцип, но трябва да се внимава с начина на овлажняване, защото една от най-честите грешки при отглеждането й е именно прекомерно и неправилно овлажняване. В периода на растеж и точно преди да цъфти е много важно цветето редовно да се пръска с вода по листата, които трябва да са светлозелени и свежи. Пряко поливане на почвата не се прави, а един път седмично правилно подбраната саксия  се потапя във вода с температура около 21-22 градуса като е добре водата да е престояла едно денонощие преди това. Не е нужно да потапя цялата саксия, защото растението само умее да си набави необходимата му влага.

Орхидеите обичат много светлината, но не бива да се подлагат на силни слънчеви лъчи и много високи температури. Съществува едно правило – зимата на южния прозорец, а лятото – на северния. Като всички останали растения и те имат активни периоди и периоди на покой. Добре е да се знае, че когато започват цветовете им да прецъфтяват и листенцата да вехнат, винаги трябва да се отстраняват и почистват, за да може орхидеята да продължи да цъфти, а не увехналите листа да черпят от жизнените й сили. Пресаждането също не трябва да бъде всяка година, а на две години един път.

Не бива да се забравя, че това са основни правила за отглеждане на орхидеи, но различните разновидности на цветето имат свои специфични нужди, с които трябва допълнително да се запознаем за да се радваме дълго на красотата им. Общо взето няма огромни различия в отглеждането на различните видове орхидеи, но някои са по-капризни по отношение на почвата, а други на температура и влага.

Обикновено цветарските магазини продават орхидеите с инструкции за отглеждането им и тези специфичности са упоменати там. Разлика има и в размножаването на различните видове . Някои се размножават чрез разделяне, което обикновено се прави през пролетта. Тези, които са с грудки внимателно се прехвърлят грудките се  поставят във влажен мъх и на топло. По-късно дори отпадналите грудки при подходящи условия (топлина и влажност) покарват и дават нови растения. По този начин се размножават орхидеи като: Cathleya, Laelia, Odontoglossum, Oncidium, Paphiopedilum, Cymbidium и др.

Орхидея Odontoglossum
Орхидея Odontoglossum
Орхидея Oncidium
Орхидея Oncidium
Орхидея Paphiopedilum
Орхидея Paphiopedilum
Орхидеи Cymbidium
Орхидеи Cymbidium

Има видове орхидеи, които се размножават чрез резници. Стеблото се нарязва и се поставя във влажен мъх за вкореняване. Такива са Dendrobium, Thunia и Vanilla.

Орхидея Dendrobium
Орхидея Dendrobium
Орхидея Thunia
Орхидея Thunia
Орхидеи Vanilla
Vanilla

При други като Phalenopsis на самото цветно стебло или на корените се образуват нови растения, които впоследствие могат да се отделят и да се поставят отново във влажна среда за размножаване.

Орхидеи Phalenopsis
              Phalenopsis

Орхидеята е изключително нежно и красиво цвете. Като всяко друго, то вирее най-добре, когато е отглеждано с много грижи, любов и желание.

Прочетете също

Минзухари в сняг

Минзухари през пролетта

Как да имаме красиви и свежи минзухари в градината или на балкона всяка пролет - лесни и прости правила за отглеждане на минзухари.

Един коментар

  1. Ванилата си е чиста Плумерия,нищо общо с орхидеите

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics