Начало / Жената днес / Бременност и раждане / Пола на детето и от какво зависи той
Да избираме пола на детето си само защото искаме то да бъде момче или момиче, е неоправдано
Да избираме пола на детето си само защото искаме то да бъде момче или момиче, е неоправдано

Пола на детето и от какво зависи той

Въпросът за селекцията на пола на детето е вълнувал човечеството векове наред и е бил повод за войни и бедствия. В днешно време той най-после излиза от сферата на мистиката и стъпва на научна основа. Отдавна методите за селекция на пола на детето чрез разделно складиране на спермата и под влияние на електрически ток по време на полово сношение не са актуални. Съвременните методи варират от предимплантационна диагностика на пола на ембриона – метод със 100 процента успеваемост, до колонно фракциониране на сперматозоидите, при който вероятността за желания пол и 60 на 40 процента.

При предимплантационната диагностика се взема една клетка от ембрион 2 до 5 дни след оплождането, която се подлага на генетичен анализ и определяне на пола. Недостатък на метода е, че може да се прилага само при жени след ин витро оплождане, т.е. при жената е необходимо да се осъществи контролирана овариална хиперстимулация с хормонални препарати, последвана от аспирация на яйцеклетките- един инвазивен метод, свързан с рискове и медицински усложнения. След определяне на пола на ембрионите тези от тях с желания пол се връщат в кухината на матката с катетър.

При колонното фракциониране на сперматозоидите се използва разликата в теглото на тези от тях, съдържащи X или Y хромозома. Както е известно, Y хромозомата е възникнала еволюционно от  X хромозомата чрез загуба на генетичен материал и съответно е по-лека. Разликата все пак е минимална и не може да се получи пълно разделяне на сперматозоидите с едната или другата хромозома/ все пак става дума за десетки милиони клетки/.

При оплождане на яйцеклетка / X/  от сперматозоид, носител на X хромозома, се развива плод с женски пол / X X/.

При оплождане  на яйцеклетка / X / от сперматозоид, носител на Y хромозома, се развива плод с мъжки пол / Y X /.

Предполага се, че след 10 милиона години прогресивната загуба на генетичен материал от Y хромозомата ще доведе до нейното изчезване, респективно мъжете ще изчезнат във вида, в който ги познаваме. След отделянето на предполагаемо „мъжките” или „женските” сперматозоиди се осъществява вътрематочна инсеменация.

Възможно е определяне пола на детето и след настъпване на бременността с инвазивните методи на пренатална /предродова/ диагноза – амниоцентеза и хориална биопсия.

Преди да селектираме пола на плода, е редно да си отговорим на въпроса какво целим с това. Дали е само прищявка, или има медицински индикации. Макар този въпрос да не е засегнат в българското законодателство, медицинската и лекарската етика би трябвало да ограничават селекцията на деца с желан пол. При наследствени заболявания, свързани с пола, такава селекция е допустима и оправдана. Но да избираме пола на детето си само защото искаме то да бъде момче или момиче, е неоправдано.

Тъй като пренаталният избор на пола на детето в някои страни като Грузия, Албания, Армения и Азербайджан вече е с тенденция за тревожни пропорции, ПАСЕ/Парламентарната асамблея на Съвета на Европа/ препоръчва във всички държави-членки на Съвета на Европа  да се въведе законодателство, което да се забрани избора на пол. Абортите на база пол могат да се приемат за оправдани само ако се правят за да се избегнат наследствени заболявания.

Прочетете също

Събуждане с главоболие

Главоболието често е свързано със съня ни

Удобното легло, режимът, който може сами да създадем като си лягаме и ставаме по едно и също време, са най-доброто лечение на главоболието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics