Начало / Любопитно / Докторе защо? / Очите ни се уморяват при работа с компютър и страдат
Очите ни са най-важния ни сетивен орган и трябва да ги пазим
Очите ни са най-важния ни сетивен орган и трябва да ги пазим

Очите ни се уморяват при работа с компютър и страдат

Повечето хора днес прекарват прекалено много време пред компютъра, защото работата им го изисква или просто защото са пристрастени към Интернет. При работа с компютър зрителното натоварване е голямо и това води до проява на много очни заболявания. За това допринася често и неправилната светлина съпътстваща напрегнатата зрителна работа.

Установено е, че при работа дълги часове пред монитор човек мига много по-рядко. Рядкото мигане води до по-значително изпаряване на сълзата, която покрива очната повърхност. Това предизвиква нарушаване на функцията на слъзния филм и е съпроводено с дразнене, глождене, зачервяване, чувство на чуждо тяло и драскане в очите. Тези симптоми могат да се повлияят благоприятно при спазване на режим на работа с компютър с кратки почивки /5-10 мин./ на всеки 30-40 минути непрекъснато натоварване.

За съжаление много малко хора го правят и оплакванията от проблеми с очите зачестяват не само при възрастните, но и при децата. През последните години ”сухото око” се превръща в болест на цивилизацията, тъй като се дължи главно на прекомерна работа с компютър, особено в помещения с климатик. Носенето на контактни лещи и запрашеността на въздуха допълнително допринасят за сухотата в очите.

Сълзите в окото имат сложен състав и се продуцират от различни очни тъкани. Те имат овлажняващи и бактериостатични свойства, които са необходими за поддържане на нормалната роговица и конюнктивата. Това от своя страна е крайно необходимо за да имаме добро зрение.  Използването на изкуствени сълзи през последните години от хора, които имат оплакване от сухота в очите в резултат на прекомерно стоене пред монитора, е практика. Това действително е решение, което ни  предлага съвременната фармация, но не е най-доброто. Почивките и отстраняване на погледа от време на време от монитора е много важно за здравето на очите ни.

За ограничаване на лъченията и отблясъците от монитора е добре да имаме специални очила с антирефлексно покритие.

При продължителна работа на компютър често се получава и размиване на образа. Този ефект се наблюдава най-често вечер, особено ако светлината не е достатъчна. Дължи се на декомпенсация на вътрешните очни мускули, които всъщност фокусират образа. В такъв случай вероятно вече имате нужда от очен преглед и е възможно да Ви препоръчат  носенето постоянно на очила.

Когато зрението ни е добро, смятаме че никога няма да имаме проблеми и направо експлоатираме очите си. Те обаче имат нужда от грижи и почивка. Трябва ли да започнат проблемите за да го осъзнаем?

Сънят е много важен за здравето на очите. Безсънието, часовете пред монитора без почивка, задимената обстановка и силният грим са основните врагове на очите Ви.

Много е важно да се ляга вечер по едно и също време като се спи около 8 часа. Почистването много внимателно на грима и избягването на  престой в помещения със запрашен въздух е много важно за очите.

Ако очите сълзят сърбят, сълзят или са силно зачервени, това може да се дължи на недостиг  на витамин B2. Обърнете внимание на храненето си и приемането на течности. И очите искат да пиете вода.

Ако се огледате около Вас е пълно с продукти, които могат да помогнат очите Ви да се почувстват по-добре. Докато правите салата, може да отделите две резенчета от краставица и да ги положите на затворени клепачи вечер преди да заспите за около10-15 минути. Това ще подейства направо съживяващо на очите Ви. Измиването със студена вода също е много добро решение и действа добре.

И най-важното е при работа с компютър, се сещайте от време на време да отделите поглед от него и да го отклоните някъде другаде, за да могат очите ви да си починат. А ако свикнете да ги затваряте през определен период и да им давате почивка, те ще Ви бъдат много благодарни.

 

Прочетете също

Вирусът ебола

Вирусът Ебола – смъртоносен и нелечим

Светът е в паника и то съвсем основателно. Неглижирането на един сериозен и смъртоносен вирус, за който се знае вече 40 години, може да причини смъртта на милиони, защото все още не е открита нито ваксина, нито лекарство за него.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics