Начало / Любопитно / Земята и хората / Природата и колективната безотговорност на човечеството

Природата и колективната безотговорност на човечеството

Всички обичаме да се радваме на природата и да  се възхищаваме от красотата й. Всеки от нас е част от тази природа, но малко от хората  го осъзнават истински и си дават сметка за личната отговорност, която носят за нейното опазване.  Земята –  това е нашият дом  и е в опасност, а причината е в самите нас, нейните обитатели.

За да съществува човекът има нужда от въздух, вода и храна, а планетата  Земя така великодушно му ги осигурява.  Дали обаче трябва да черпим  всичко от което имаме нужда  и то безвъзмездно, без да полагаме никаква грижа за бъдещето на планетата си? Трябва ли всеки от нас да живее за мига, в който се намира на нея и да  бъде безотговорен към тези, които идват след него?

За съжаление човешкият егоизъм е на път да унищожи Земята и така щедрото й гостоприемство! С  хилядолетия човечеството неразумно и алчно употребява ресурсите на планетата Земя с цел единствено да задоволи своите нужди и желания. В същото време безотговорно изхвърля  генерираните от него  отпадъци там където му е най-удобно  и най- евтино без да си дава сметка за последиците.  А последиците вече започват да стават сериозни, дори апокалиптични. Особено значение за  тази  драматична картина през историята на човечеството и неговата колективна безотговорност  изиграва  огромното разделение между екология и икономика.

В желанието  си да задоволява своите нужди като произвежда, разменя и консумира, човекът смяташе, че всичко, което съществува на Земята просто му се полага и винаги ще съществува. Едва когато учените започнаха да отчитат сериозни промени в климата и изчезването на видове растения и животни, се заговори за екология. Едва тогава човечеството започна да търси баланс  между икономика и екология и да променя начина си за мислене.

Дали обаче вече не е късно?  Глобалното затопляне, замърсяването на въздуха и  водите, изтънелият озонов слой и киселинните дъждове  вече са факт. Ще успеем ли да спрем този разрушителен процес и да спасим живота на Земята.  Да спасим природата, на която иначе обичаме да се радваме и възхищаваме.

Безспорно за всичко това е виновна индустриална революция, която не можем да спрем, но можем да се отнасяме с по-голяма отговорност към природата. Развивайки се все повече  икономически и задоволявайки своите нужди и капризи бихме могли да не мислим само за себе си, а и за своя дом- планетата Земя.  Та нали всичко, което правим е за да стане животът ни уж по-хубав, а  реално  замърсявайки я създаваме един омагьосан кръг на самоунищожение.

Време е да погледнем на Земята наистина като на  наш дом и същевременно като на жив организъм, който трябва да бъде основен  и равностоен партньор в създаването на така желаните ни блага. Природата ни дава много, но и ние трябва да погледнем на  нея като на част от нас.

Време е да променим егоистичното си мислене и да спрем да разрушаваме собствената си среда . Нужно е да променим съществено начина си на живот и да започнем да възпитаваме децата си в екологично мислене и опазване на  природата максимално, въпреки развитието на технологиите  и бизнеса.

Безотговорното изсичане на горите трябва да спре! Трябва да намерим начин да произвеждаме и използваме блага, които да не вредят на природата, да не замърсяват почвите и водите. Трябва да заменим септичните ями с пречиствателни станции и изкуствените торове с естествени . Време е да се научим да пестим и да не разпиляваме безотговорно ресурсите на Земята, защото те са на изчерпване. Да се постараем да обезвреждаме надеждно опасните отпадъци, които генерираме непрекъснато.  Нужно е да осъзнаем, че запазвайки природата и планетата Земя, ние спасяваме своя собствен живот. Нужно е да осъзнаем и това , че  далечното бъдеще  всъщност вече е „УТРЕ“ и чука на вратата, а плодовете на колективната ни безотговорност ще се стоварят върху собствените ни деца.

Прочетете също

Пейзаж със скали

Гранит – вечният камък и обработката му

Гранитът е декоративен камък, който често бъркаме с мрамора и много малко знаем за него. Гранитните скали са неизчерпаеми на планетата и са източник на изключителен декоративен материал за строителството и бита....

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics