Начало / Любопитно / Докторе защо? / Пролетна умора – диагноза или физиологична норма
Всъщност чувството ни за отпадналост през пролетта е физиологична норма.
Всъщност чувството ни за отпадналост през пролетта е физиологична норма.

Пролетна умора – диагноза или физиологична норма

Преходът от зимните месеци към пролетта поставя организма под допълнително напрежение.
В края на зимата и началото на пролетта недостигът на витамини и сезонното хормонално пренастройване правят повечето хора апатични, раздразнителни и изтощени. Това състояние често се нарича пролетна умора. Терминът „пролетна умора” говори сам за себе си. Симптомите са – изтощение, вялост, лошо настроение, главоболие, снижена работоспособност, намалена концентрация. Независимо от неприятните усещания обаче състоянието не е заболяване и след няколко седмици организмът ни се адаптира и признаците отшумяват.

Според специалистите пролетната умора е проекция на собствения ни начин на живот и отражение на онова, което сме правили или не  сме правили през изминалата зима. Няма как един нормален организъм, било то млад или възрастен, да не почувства негативите на зимния застой.

Всъщност  чувството ни за отпадналост през пролетта е физиологична норма.

С пукването на пролетта започваме все по-често да излизаме на улицата и отваряме прозорците, като по този начин се увеличава съдържанието на кислород в белите ни дробове. Количеството кислород се увеличава и от цъфтенето на пъпките по храстите и дърветата, които интензивно поглъщат въглеродния двуокис. Получава се рязко спадане на въглеродните показатели в кръвта, съдовете на главния мозък се свиват и не му  позволяват на да мисли и работи достатъчно ефективно. Така настъпва чувството за вялост и отпадналост, намалена концентрация.

За да сте подготвени за срещата с пролетната умора, още в последните зимни месеци оставайте по-дълго време на светло и на свеж въздух и се хранете правилно. По този начин се облекчава преходът от зимното към лятното годишно време. Предотвратяването на пролетната умора е комплекс от много неща. Намерете най-добрия начин да почивате. Нощният сън зарежда организма с необходимата енергия за деня.

Освен правилната почивка, можем да обърнем внимание на възможностите за детоксикация на организма. Първите пролетни дни са най-доброто възможно време на годината, когато можем да направим детоксикиращи процедури. Да оставим тежките, мазни, месни , рафинирани и преработени храни настрани – цяла зима сме се хранили с тях. Черният ни дроб буквално се задъхва след един такъв продължителен режим с много меса, рафинирани и преработени продукти. Като добавим алкохол, цигари, замърсен въздух, замърсена вода, храни със синтетични добавки.

Детоксикацията и пречистването са основен момент в постигането на оптимално здраве, повече енергия, жизненост и повишен имунитет.

Само чистото тяло е способно да усвоява витамините и минералите максимално. Замърсеният организъм не може да функционира нормално. Задължителен елемент в борбата с пролетната умора са течностите. Колкото повече, толкова по-добре. На ден трябва да пием минимум литър и половина вода. Ако обичаме кафе, количеството вода трябва да е по-голямо, защото черната сутрешна напитка обезводнява.

За да се зарежда организмът с достатъчно енергия се препоръчва да се приема на  често и по малко храна, богата на витамини. Това подсигурява равномерно тялото с енергия, без да претоварва много организма. Преди всичко храната трябва да е богата на витамини, като добавка могат да се приемат плодови чайове. В първите дни добре ще подейства сутрин да се пие половин чаша прясно изцеден лимонов сок, разреден с малко вода. Сокът от лимон регулира обмяната на веществата, а и помага със справянето с излишните килограми.

И накрая, но не по-малко важно е:

Оптимизмът е ключов фактор за начина, по който се чувства човек. Колкото и да ви е криво, ако няма реална причина, въпрос на самообладание е да се справите с негативните емоции. Намирайте време за повече развлечения, било то и кратък тур по магазините или кратко кафе с приятелка. Злите мисли погубват човека, а те са толкова характерни за пролетната умора.

Преходният период на пролетната отпадналост  и депресия трае около 3-4 седмици, после организмът се адаптира. В този период всеки трябва да помогне на тялото си да се справи по-добре със смяната на сезоните.

Прочетете също

Вирусът ебола

Вирусът Ебола – смъртоносен и нелечим

Светът е в паника и то съвсем основателно. Неглижирането на един сериозен и смъртоносен вирус, за който се знае вече 40 години, може да причини смъртта на милиони, защото все още не е открита нито ваксина, нито лекарство за него.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics