Начало / Вкусно / На пазар / Промоциите и хитрините на големите вериги
Удоволствието да пазаруваш на сметка ни пречи да осъзнаем, че всъщност не е точно така
Удоволствието да пазаруваш на сметка ни пречи да осъзнаем, че всъщност не е точно така

Промоциите и хитрините на големите вериги

Промоциите в големите търговски вериги могат да бъдат разделени на две основни групи – ценови и неценови. Към първата група се числят дегустации, раздаване на мостри и подаръци, демонстрации, томболи и игри и др. Обикновено те се провеждат в рамките на няколко часа. При тях като правило инициативата идва от страна на доставчиците. Изключение са случаите на промоция на собствени марки, когато инициативата идва от самите търговски вериги. Обикновено се планират относително краткосрочно. Подобни промоционални активности са много ефективни – по време на дегустациите например.

Промоциите са основното оръжие при ценова война между големите търговски вериги. Обикновено намаленията подтикват клиентите да влязат в магазина с нагласата да икономисат пари. Проучвания показват, че често се случва точно обратното. А именно клиентите напускат магазина с препълнени с продукти колички, само малка част от които са в промоция.

Много често стоките, които са на промоция са в ограничено количество, което е упоменато в брошурата, но с по-малък шрифт. Целта на тези търговски вериги е да се привлекат повече клиенти да влязат в магазина, а влезли вече, дори не намерили промоционалната стока, те никога не излизат без нищо.

Приятната музика, която чуваме когато влезем в някоя от големите търговски вериги също е една от хитринките. Доказано е, че подходящата музика, която клиента чува докато пазарува, предразполага към пазаруване. Така често провокирани от хубава музика и искрящи промоционални табели, ние често се прибираме вкъщи с неща, които всъщност не ни трябват в момента.

„Купете 2 опаковки и ще получите една безплатно” е метод въздействащ върху усещането ни за печалба. Тези предложения създават усещането, че получаваме повече, отколкото заплащаме. Въпреки че подобни оферти обикновено дават съвсем незначителна отбивка в цената за клиента, в съзнанието ни остава усещането за това, че сме получили нещо безплатно. Всички обичат подаръците! Използвайки този метод, големите търговски вериги ни карат да купим две опаковки, за да вземем трета безплатно, като удвояват продажбата.

Повечето от нас осъзнават всички тези хитринки, които прилагат всички търговски вериги, но въпреки това винаги се поддават на тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics