Начало / Любопитно / Докторе защо? / Първа помощ при остро хранително отравяне
Хранителното отравяне се появява внезапно като общо неразположение
Хранителното отравяне се появява внезапно като общо неразположение

Първа помощ при остро хранително отравяне


Хранително отравяне може да се получи, когато в храната са вложени некачествени продукти от животински произход /месо, риба, колбаси, месни и рибни консерви, мляко и млечни продукти/.

Хранително отравяне /хранителна токсикоинфекция/ възниква в резултат на въздействие на микроорганизми и продукти от тяхната обмяна /токсини/ върху човешкия организъм.

Хранителните продукти се инфектират при неправилно съхранение и нарушения при обработката им. Особено опасни са мляните месни и рибни продукти.

Хранителното отравяне се появява внезапно като общо неразположение, тежест, повръщания, коликообразни болки в корема, диарични изпражнения, понякога примесени със слуз и кръв. Началото на заболяването често се свързва с приемане на некачествена храна.

Слабите натравяния, съпроводени със спорадични повръщане или диария, които не продължават повече от 24 часа, обикновено могат да се преодолеят у дома с помощта на някои навременно взети мерки:

  • Не яжте твърда и трудносмилаема храна, а поемайте много течности;
  • Малките, но чести глътки бистри течности, най-добре вода, дават възможност на организма да не се дехидратира.
  • Избягвайте питиета, които съдържат алкохол, кофеин или захар;

В аптеките се предлагат медикаменти без рецепта, които помагат за рехидратирането на организма. Въпреки това е препоръчително да се консултирате със своя лекар или с фармацевта.

При възникване на хранителна токсикоинфекция, когато отравянето е по-сериозно, бързо нарастват признаците на интоксикация на организма – ускоряване и отслабване на пулса, спадане на артериалното налягане, бледост на кожата, нарастваща жажда, покачване на температурата до 38-40С.
В тези случаи е необходимо възможно най-бързо да се окаже помощ, поради бързо развитие на остра сърдечно-съдова слабост и опасност от смърт. Много е важно още при първите симптоми, които се появяват 2-4 часа след приемането на заразена храна да се започне оказването на помощ. В редки случаи заболяването може да се прояви след 18-24 часа или по-късно.

Първата  помощ при хранително отравяне

1. Преди всичко трябва да се извика лекар и да се пристъпи към стомашната промивка с топла вода. С цел да се отстранят хранителните остатъци от стомаха промивката трябва да продължи до „чиста вода“. На пострадалия нееднократно трябва да се дават обилно /до 1,5-2 литра/ течности с последващо предизвикване на повръщане, като с пръст се дразни корена на езика. Обилното пиене на течности е необходимо и при наличие на спонтанно повръщане;
2. След стомашната промивка пострадалия се поставя на леглото, завива се добре и се стопля /грейка на краката/. Дава му се не много силен чай или кафе;
3. Повърнатите материи и изпражнения се запазват до идването на лекаря, който ги оглежда, а след това при възможност те трябва да се дезинфекцират, като се смесят с хлорина.

Ботулизъм

Ботулизъмът е тежко заболяване, което се отнася към хранителните токсикоинфекции. То възниква при консумация на храна, заразена с бактерии, отделящи опасни за живота токсини. Често такива продукти са консервирани риба, месо, колбаси, неподложени на достатъчна термична обработка. Заболяването се изявява след 12-24 часа /понякога и по-късно/ с главоболия, световъртеж, обща отпадналост. Характерно е подуването на корема, липса на диария, задръжката на урината. Особената опасност при това заболяване се състои в това, че поразява централната нервна система /нарушено гълтане, раздвояване на погледа и късогледство, отпускане на горните клепачи, дрезгав глас/. По-нататък състоянието на болния се влошава прогресивно.
Първата  помощ на практика е същата както и при другите хранителни токсикоинфекции. Болният по спешност се транспортира в болнично заведение.
Отравяния с отровни или ядливи, но развалени гъби са твърде чести. Признаците на отравяне се появяват около 1 до 3 часа след хранене. Появяват се тежест, обща слабост, обилно слюнкоотделяне, последвано от мъчително повръщане, силни коликообразни коремни болки, кръвениста диария, главоболие, световъртеж. При по-тежки отравяния се наблюдават и симптоми на поражение на централната нервна система – зрителни нарушения, халюцинации, гърчове.
В следващите стадии на отравянето се развива двигателна възбуда, която след 6-10 часа преминава в сънливост и апатия. Телесната темпетатура се понижава под нормалната, склерите на очите и кожата пожълтяват. Ако не се окаже своевременна помощ твърде бързо се развива състояние на колапс и настъпва смърт. Правилно и бързо оказаната долекарска помощ може да има решаващо значение за съдбата на болния. При стомашната промивка се препоръчва използуването на слабо-розов разтвор на калиев хиперманганат. Предприема се бързо транспортиране на болния в медицинско заведение.

Прочетете също

Вирусът ебола

Вирусът Ебола – смъртоносен и нелечим

Светът е в паника и то съвсем основателно. Неглижирането на един сериозен и смъртоносен вирус, за който се знае вече 40 години, може да причини смъртта на милиони, защото все още не е открита нито ваксина, нито лекарство за него.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics